Bozicnica Plata
BozicnicaPlata

Da li je dozvoljeno primiti 13 platu tzv. Božićnicu

U većini firmi u Njemačkoj se dobija 13. plata koja se obično naziva “Božićnica”. To je dobrovoljna plata

PITANJE:  Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve beraketuhu! U većini firmi u Njemačkoj se dobija 13. plata koja se obično naziva “Božićnica”.

To je dobrovoljna plata ili jedan dio plate koje firme isplaćuju krajem novembra. I u radnom ugovoru piše da je dobrovoljno od firme i ako firma neće ili ne može da isplaćuje tu 13. platu radnik nema pravo na to. Da li je to haram ili halal uzeti? Unaprijed mnogo hvala. Jazakallahu khairan!

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Ovo pitanje je stvar poslovnih ugovora a ne isključivo vezano za primanje poklona povodom nemuslimanskih praznika pa ga kao takvog i treba tretirati.

S obzirom da je osnova u ugovorima dozvoljenost i da ste vi potpisali u ugovoru da radnik ima pravo na to ako mu firma uruči (u nekim zemljama je ona obavezna koliko mi je poznato) onda nema smetnje da onaj koji radi u dotičnoj firmi i po njihovoj odluci stekne pravo na 13. platu da istu i primi, a Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

num.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!