Bozicnica Plata
BozicnicaPlata

Da li je dozvoljeno primiti 13 platu tzv. Božićnicu

U većini firmi u Njemačkoj se dobija 13. plata koja se obično naziva “Božićnica”. To je dobrovoljna plata

PITANJE:  Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve beraketuhu! U većini firmi u Njemačkoj se dobija 13. plata koja se obično naziva “Božićnica”.

To je dobrovoljna plata ili jedan dio plate koje firme isplaćuju krajem novembra. I u radnom ugovoru piše da je dobrovoljno od firme i ako firma neće ili ne može da isplaćuje tu 13. platu radnik nema pravo na to. Da li je to haram ili halal uzeti? Unaprijed mnogo hvala. Jazakallahu khairan!

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:

Ovo pitanje je stvar poslovnih ugovora a ne isključivo vezano za primanje poklona povodom nemuslimanskih praznika pa ga kao takvog i treba tretirati.

S obzirom da je osnova u ugovorima dozvoljenost i da ste vi potpisali u ugovoru da radnik ima pravo na to ako mu firma uruči (u nekim zemljama je ona obavezna koliko mi je poznato) onda nema smetnje da onaj koji radi u dotičnoj firmi i po njihovoj odluci stekne pravo na 13. platu da istu i primi, a Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

num.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Možemo li moliti Allaha da podari Džennet osobama koje neće da im se klanja dženaza?

Pitanje: Vidim da mnogi pišu i upućuje dove za džennet Mustafi Nadareviću,osoba koja nije željela …

error: Oo !!