„Šta fali pričati o drugima? Ja, samo, istinu kažem“ Koliko može biti pogubna ova izjava?

Je li ovo ogovaranje, ili govor istine?

Jedan od načina na koji ih zavodi je ogovoranje ili kleveta. To im prikazuje kao nešto lijepo, a njihovim glavama odzvanjaju riječi: „To što govoriš iza nečijih leđa je istina, i zato u tome nema ništa loše”. Sigurno smo čuli da ljudi počnu ogovarati druge riječima: ‘Ovo nije ogovaranje’ iako sigurno jeste.

Ovo je najlakši način da šejtan preuzme kontrolu. Trebamo biti oprezni po ovom pitanju, da ne bi došli u situaciju da jedemo mesa svog mrtvog brata. Čuvajmo se riječi poput: vidi ga koliko jede, zašto toliko spava, kako je samo za, itd.

Njihova namjera je izgledala kao dobra – biti bliže Allahu- ali to nije spriječilo Poslanika, a.s., i ashabe da se bore protiv njih. Činjenje dobrih djela u interesu pojedinca ili zajednice ne može se postići ogovaranjem i klevetom i guranjem nosa u njihove privatne stvari.

Ogovaranje nikada nije poboljšalo nečiji karakter, niti je doprinijelo poboljšanju odnosa među osobom koja ogovara i onim koji je predmet ogovaranja. Gibet uvijek stvara netrpeljivost jednih prema drugima, i pomaže dodatnim podjelama i mržnji među ljudima.

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!