Kuran Pitanje Muslimani
KuranPitanjeMuslimani

Poruka hafiza Ammara Bašića: Pa jeste li vi muslimani uopšte?!

Poruka hafiza Ammara Bašića

Samim tim što si musliman, ušao si u okvir onih koji se nadaju Allahovoj milosti, i zato ko sam ja ili ti da nekoga izgonimo van tog okvira?! Eto – to je musliman, samo neke od njegovih vrlina! A da zaista volimo i slijedimo Božije poslanike, kao najodbranije i najuzornije muslimane, još bismo mnoge epitete zakačili svome karakteru. Ali da nam je makar ovo! Zar je moguće da današnji musliman patološki uživa u tome da u svemu traži mahanu, zaboravljajući da je Muhammed, alejhisselam, prvo bio Bešir (donosilac radosnih vijesti), pa tek onda Nezir (onaj koji opominje)? Kad znaš da je on primijetio lijepe zube kod uginule životinje za koju mnogi primijetiše samo to da smrdi?!

Kao zaključak:

Moramo se rješavati te naše bolesti da uživamo u crnoj hronici, u ogovaranju drugog, u raspravljanju na facebooku, kritikovanju i predsjednika i reisa, a veoma rijetkom postavljaju pitanja sebi: „Pa jeste li vi muslimani?“Moramo naučiti da Muhammed, alejhisselam, nikada nije nikoga prozivao po imenima, već bi izašao na minberu i osudio neku pojavu!

Čak nije licemjere prozivao, iako je znao ko su! I ovaj tekst jeste kritika, ali njegov cilj nije da nekoga ponizimo, već da popravimo svoje stanje. Mi smo opsjednuti pojmovima, imenima, grupacijama, sektama, mezhebima, šejhovima, tarikatima, dakle ambalažom, a sadržaja, ili nema nikako ili jedva nešto pri dnu! Kada te šejtan i ego natjeraju da prozivaš ljude, a ne pojave, sjeti se: „Pa jeste li vi muslimani?!

“Moramo naučiti da naši neprijatelji uživaju da uzmu kokice, zavale se u svoje udobne virtualne fotelje i posmatraju balijsku borbu ko će koga! Sve dok se krvimo mi među sobom, oni se ne sikiraju za to ko prolazi u naredno pretkolo. Pitaš se gdje je Allahova pomoć? Kada pobijedimo sebe, pa budemo bili muslimani, da su od našeg jezika i ruku sigurni drugi muslimani, da ne ograničavamo bezgraničnu Allahovu milost, da brineš nad svojom mahanom, a ne da sa radošću dočekuješ tuđe posrnuće i grijeh, pobjeda će i doći. „Pa jeste li vi muslimani?!“

Piše: hfz. Ammar Bašić za preporod.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Tajne sure “Ja-Sin”. Šta krije ova sura?

Šta predstavlja sura Jasin u Kur’anu? Ja-Sin. Tako Mi Kur’ana mudrog, ti si, uistinu, poslanik, …

error: Oo !!