Propis Ogrlica Muskarci
PropisOgrlicaMuskarci

Kakav je propis nošenja ogrlica za muškarce? Osobe koje nose su muhannes

U većini slučajeva te lančiće nose osobe koje su muhannes

Pitanje:

Ja viđam puno momaka – pa čak i neke od mojih prijatelja – kako nose konopce na svojim vratovima, a uobičajeno je da na tim konopcima budu zakačene slike nekih ubijenih boraca, ili obiležja Palestine ili Mesdžidul-Aksa, pa kakav je propis nošenja istih za muškarce, bilo to sa slikama ili bez? I Allah vas nagradio svakim dobrom.

Odgovor:

Sva zahvala pripada Allahu, a zatim:

Ovi konopci koji se nose na vratu, ne izlaze iz sljedeća dva oblika:

Prvi: da na njima ima slika živih bića, stoga nije dozvoljeno nositi ih, ni za muškarce a ni za žene.

Drugi: da na njima nema takvih slika, pa ako se to tiče žena samo, onda je dozovljeno ali pod uslovom da nema nikakve druge šerijatske prepreke.

Ali ako se pak, nošenje tih konaca odnosi na muškarce, onda nije dozvoljeno, jer je nošenje ogrlica od stvari koje su specifične samo za žene, tako da nošenje lančića spada u oponašanje žena, i u većini slučajeva te lančiće nose osobe koje su muhannes,[1] utječemo se Allahu od toga.

A u hadisu kojeg prenosi Ibn Abbas se spominje: „Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prokleo je muškarce koji oponašaju žene i žene koje oponašaju muškarce“. [2]

Također, šejh Usejmin je upitan o propisu nošenja lančića od strane muškaraca, pa je odgovorio:

Stoga, ove stvari (konopci, ogrlice isl) koje se nose, ako se predpostavi da ih muškarci ne nose radi uljepšavanja, onda one ne izlaze iz oponašanja žena u nošenju ogrlica, i oponašanja bestidnika i dvospolaca u njihovim postupcima i odijevanju, i zato je obaveza da se to uopćenito zabrani i onemogući muškarcima, a obilježavanje dotičnih stvari može se ostvariti i na drugi način mimo nošenja tih ogrlica, a Allah najbolje zna.

Izvor: Novi Horizonti.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!