Inmorality_850x500
Kada se pojavi nemoral

Kada se u nekom narodu pojavi nemoral, evo šta ih onda zadesi:

Allah, dž.š., nam navodi brojne primjere kako bismo pouku primili

Ako se prisjetimo Kur’anskih kazivanja o drevnim narodima, vidjećemo da su mnogi od njih nestali zbog svoje nepokornosti Svemogućem i zbog toga što su poslanike Njegove u laž ugonili. Iako su se kasnije kajali i pomoć Božiju prizivali, to im ništa od koristi nije bilo.

Allah, dž.š., nam navodi brojne primjere kako bismo pouku primili, kako bismo se pobojali, kako bismo svoj život na dunjaluku uredili i kako bismo se shodno tome grijeha klonili.

Ako sada pogledamo Kur’anska kazivanja o drevnim narodima vidjećemo kako je Allah, dž.š., kažnjavao i ljude pojedinačno a i cijele narode zbog grijeha koje su činili.

Vidjećemo, također, da su Adem, a.s., i njegova supruha h. Hava iz kuće uživanja premješteni u kuću iskušenja i patnji. Vidjećemo da je Iblis, leanetullahi alejhi, proklet, zbog svoje nepokornosti Allahu, dž.š., i da je odbačen iz kosmičkog carstva i sa visokih položaja.

Zatim, vidjećemo da je Adov narod uništen vjetrom. Lutov narod Allah dž.š. je bio visoko uzdigao a onda ga je u provaliju sručio, a potom ga kamenom kišom uništio. Nad Šuajbov narod se nadvio crni oblak a potom je iz tog crnog oblaka, užarenom kišom spaljen. Kur’an, a.š., nas detaljno uči da su Faraon i njegov narod u moru potopljeni skončali. Zatim, vidjećemo da su Karun i bogatstvo njegovo u zemlju utjerani itd i itd.

O strahotama koje su doživljavali narodi drevni, o njihovom kažnjavanju zbog svoje neposlušnosti i zbog počinjenih grijeha govori se na mnogo mjesta u Kur’anu samo da bismo mi iz svega toga pouku uzeli i shodno tome Allahu pokorni bili i grijeh izbjegavali.

Allahov Poslanik a.s. kaže:

– kad se u nekom narodu proširi nemoral i počne se javno činiti, oni će biti pogođeni bolestima od kojih njihovi preci nisu bolovali;

Prema tome, kada muslimani diljem svijeta, pa i ovi u našoj Kalesiji, upoznaju vjeru i kada je usvoje u svojoj praksi kao svoj životni moto, oni će postati Božije halife na zemlji pa i respektabilna sila u svijetu.U protivnom, našu inferiornost, našu indolentnost, naš nemaran odnos prema islamu, Muhammed, a.s., opisuje ovako: ”Na vas će se obrušiti narodi kao što se gladni ljudi obruše na sofru! Hoće li to biti zbog naše malobrojnosti, Allahov Poslaniče? – upitaše ashabi. Ne -reče Poslanik, a.s. – vas će tada biti mnogo, ali ćete biti slabi poput pjene koju bujica nosi. Strah će biti iščupan iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca biće ubačen vehn. – A šta je to vehn? – upitaše ashabi. – Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti.” – odgovori Allahov Poslanik a.s.

Bračo naša draga, ostavimo VEHN – pretjeranu ljubav za ovim svijetom! I nije islamski strahovati od smrti koja će svakom ponaosob ionako doći. To nije nikakav ćar i fajda dugoročno posmatrano. Jedino je ispravna ljubav ona koja se razvija prema Allahu, Njegovom poslaniku i uzimanjem regula islama u živoj islamskoj praksi. Takvu zaljubljenost njegujmo pa nećemo zalutati sa puta časnoga!

Molim Allaha, dž.š., da nam pomogne da ostanemo samo u takvoj ljubavi i na suratul mistekimu, kao i da uz nas bude i na ovom i na budućem svijetu. Amin!

Bilal Husić, Preporod

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!