HadzeNamaz
HadzeNamaz

Imate želju? Klanjajte ovaj namaz i ako je to dobro Allah dž.š će dati da vam se to ostvari

Ima i objašnjenje kako se klanja

Hadže namazje posebna vrsta namaza koju muslimani obavljaju kada imaju neku želju ilipotrebu, pa bi željeli da to postignu, uz pomoć Allaha dž.š .

Rivajeti/prenosi se od Šejhul-Ekbera, k.s.:

“Ko bude imao kakav hadžet(potrebu, nevolju, želju) nek prouči Fatihu 40 puta poslije klanjanja akšam namaza i nek ne miče s mjesta dok ne završi kiraet Fatihe. Nakon ucenja ce moliti sto želi. Zaista ce mu biti udovoljeno. To je isprobano, i ja osobno sam se osvjedocio o koristi tog ucenja.”

Poslije ovog rivajeta Šejhul Ekber je izrekao ovu dovu poslije ucenja Fatiha:

“Ilahi ilmuke kafun anis-su’ali ikfini bihakkil – fatihati sualen we keremuke kafun anil – mekali ekrimni bihakkil – fatihati mekalen we hassil ma fi damiri .”

Prijevod: “Bože moj, Tvoje znanje moga stanja je dovoljno i bez moje molbe, pa učini moju molbu, sa Hakkom Fatihe, dovoljnom, a Tvoju Dobrotu i Plemenitost učini mi dovoljnom umjesto mojih usmenih izraza, pa podari mi Svoj kerem (počast) tako Ti Hakka Fatihina i bez moga usmenog moljenja ostvari mi ono sto je u dubini moga srca!”

Način obavljanja namaza :

Ovaj namaz se zanijeti ovako: NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TE ALA SALATEL-HADŽETI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI ALLAHU EKBER.

Klanja se kao sabahski sunnet. Poslije predanog selama prouči se zikr i dova koja glasi:

EUZU BILLAHI-MINESHSHEJTAN-NIRRADŽIM BISMILLA-HIRRAHMA-NIRRAHIM

“HVALAALLAHU GOSPODARU SVJETOVA! NEKA JE ALLAHOVA MILOST MUHAMMEDU A.S. I NJEGOVOMRODU I ASHABIMA. NAŠE POŠTOVANJE PRIPADA SAMO TEBI, BOŽE, GOSPODARU SVJETOVA!MILOSTIVI BOŽE, MOLIM OD TEBE TVOJU I POMOĆ KOJA ĆE MI DONIJETI TVOJ OPROST,KORIST I SPAS OD SVAKOG ZLA. NE OSTAVI MI GRIJEHA A DA MI NE OPROSTIŠ, BRIGE ADA MI NE OTKLONIŠ, NITI POTREBE NI ŽELJE U KOJOJ IMA TVOJE ZADOVOLJSTVO, A DAMI IH NE IZVRŠIŠ, UZVIŠENI BOŽE, KOJI SI NAJMILOSTIVIJI!”Hadže namaztreba klanjati više puta za određenu želju ili potrebu. Ako u životu i neosjetimo da nam je željeni cilj od hadže namaza ostvaren treba imati na umu daće nas Allah dž.š. za ove namaze nagraditi jer smo namazima ukazali poštovanjepre ma Svevišnjem Allahu i povrdili svoje vjerovanje u Njega kao i uzdanje u Njegovu pomoć i milost.

Cazin danas

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!