Pravoslavci Rucak Mostar
PravoslavciRucakMostar

I ovo je BiH: Pravoslavci spremili božićni ručak za džematlije s Potoka kod Mostara

Šta Amar efendija kaže na ovu akciju:

Komšija je bliži od rođaka ili brata, zna se reći u Hercegovini, a o tome najbolje svjedoči suživot i međuetnički dijalog u naselju Potoci, sjeverno od Mostara. I ovog Božića, kako ovdje tradicija nalaže, vjernici pravoslavci organizirali su božićni ručak za muslimane, članove mjesnog džemata.

Paroh Nebojša Radić iz crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Potocima, kaže kako je Božić jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika te kako ga se najčešće proslavlja u krugu porodice, ali i sa komšijama islamske i rimokatoličke vjere.

“Ovdje se zajedničko vrijeme provodi za božiće, bajrame, uskrse, vaskrse i mislim da se poslije ratnih dešavanja uspio izgraditi zajednički život te da u Potocima vlada sloga i ljubav”, kazao je paroh Radić.

Dodaje kako na Potocima živi već sedam godina i da nije bilo nikad nikakvih problema.

“Poslije ponoćke smo slavili s don Josipom, katoličkim svećenikom, a danas nastavljamo s efendijom Amarom i komšijama islamske vjere. Hristos se rodio i među nas donio ljubav, tako i mi treba da živimo u slozi i ljubavi, bez razdora i probema koji su bili u prošlosti i koje smo ostavili iza sebe”, kazao je Nebojša Radić.

Amar ef. Čopelj, imam džamije na Potocima, kaže kako je glavni razlog ovakvih druženja dijeljenje zajedničkih vrijednosti koje svi pravi vjernici nose.

“Mi znamo da je Hristos, Isus ili Isa a.s. kako ga mi muslimani zovemo došao s mirom, da promoviše ljubav i tu smo da se sjetimo tih zajedničkih vrijednosti koje se spominju u Bibliji, Jevanđelju po Jovanu, a spominju se i u Kur’anu. Kaže se kako je rođen s mirom, a tako će se i na ovaj svijet vratiti. To su naše zajedničke vrijednosti koje slavimo na Potocima i želimo da takve poruke pošaljemo široj zajednici”, kazao je efendija Čopelj.

klix.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Nevjerojatni Khabib još jednom oduševio borilački svijet!

Khabib Nurmagomedov je nezaustavljiv! UFC-ov prvak u Abu Dhabiju je obranio svoj pojas! > Slijedi …

error: Oo !!