Ashab Ljubav
AshabLjubav

Priča o ljubavi između ashaba i mekanske mušrikinje zbog koje je objavljen ajet iz sure Nur

Pred nama je priča o jednom hrabrom ashabu, radijallahu anhu, muhadžiru, učesniku bitke na Bedru, a to je grupa veoma vrijednih ashaba, čiju vrijednost je potvrdio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Ovaj ashab zvao se Mersed ibn Ebi Mersed. Njemu se desila jedna veoma lijepa priča koju bih vam htio ispričati. Naime, Mersed, radijallahu anhu, javio se kao doborovoljac da oslobodi nekog od zarobljenih muslimana koji su se nalazili u Mekki i dovede ga u Medinu.Tokom jedne noći obasjane mjesečevom svjetlošću, Mersed je stigao u Mekku u namjeri da oslobodi zarobljenika. Pošto je bio umoran od puta, naslonio se na zid jedne bašte da se odmori prije nego što započne operaciju. No, jedna žena ugledala je njegovu sjenku na mjesečini.

Približila se da vidi koje taj čovjek koji se prikrada noću, pa kad ga je vidjela, prepoznala ga je. Ta žena bila je u ljubavnoj vezi sa Mersedom, radijallahu anhu, prije nego što je on primio islam. Njeno ime bilo je Anak. Ona je još uvijek bila mnogoboškinja, a Mersed, radijallahu anhu, je bio musliman.

„Mersed?!“, zovnula ga je.„Da, Mersed.“, odgovorio je.„Provedi noć sa mnom.“, pozvala ga je.Mersed i Anak su prije bili u ljubavnoj vezi i bilo je očito da ga poziva na blud. Bila je noć i niko ih ne bi vidio da se htio odazvati, ali poslušaj šta joj je kazao. Očitujući svoj čvrsti iman kazao joj je: „Anak, Allah je zabranio blud.“Pozvala ga je još jednom, a pošto je odbio, zaprijetila mu je da će ga odati, ali njega to nije brinulo.

Tako je kad se čovjek odlikuje čvrstim imanom!Anak je počela vikati: „Mekelije, ovdje je čovjeka koji želi da oslobodi zarobljenike!“Osam ljudi počelo ga je goniti. Mersed, radijallahu anu, je pobjegao u pustinju i sakrio se u pećinu koju je otkrio. Potjera se vratila nakon bezuspješne potrage za njim. Ali, hoće li se ovaj junak vratiti u Medinu neoslobodivši zarobljenika? Ne, tako mi Allah! Kad se situacija smirila, ponovo se vratio u Mekku, izbavio zarobljenika zbog kojeg je došao i iznio ga iz Mekke na vlastitim leđima iako je bio vrlo težak, potom ga je oslobodio okova, te su zajedno nastavili put Medine.

Ne možemo znati o čemu je Mersed, radijallahu anhu, razmišljao dok se vraćao u Medinu, ali čim je stigao upitao je Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Smijem li oženiti Anak, Allahov Poslaniče?“Nakon svega što mu je priredila, želio se oženiti njom.Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije mu ništa odgovorio, jer nije bio objavljen propis o tom pitanju. Mersed, radijallahu anhu, pitao je ponovo, ali opet mu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije ništa odgovorio.

Kada ga je i treći put upitao, Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, objavjen je ajet: „Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima.“ (Nur, 3)Mersed, radijallahu anhu, povinovao se Allahovoj, dželle šanuhu, naredbi. Naše strasti ne smiju prekoračiti Allahove granice.Ovakvi slučajevi pokazuju snagu vjere kod čovjeka. Tako, pogledajte slučaj Jusufa, alejhisselam: na vrhuncu kušnje kazao je: Bože sačuvaj!

Preveo: Adullah Nasup za saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Poučna priča o ženi koja je “ugostila” tri nepoznata gosta

Jedna žena je pred svojom kućom ugledala tri nepoznata musafira, pa im je rekla: „Vidim …

error: Oo !!