ZeneZavidovici
ZeneZavidovici

Žene iz jednog malog BiH grada Zavidovića posjetile velikog Erdogana.

 

Ko su zapravo hanume koje su imale čast i priliku da ih ugosti predsjednik Turske?

Prije par godina jedna neformalna grupa žena došla je na ideju da osnuju udruženje u kojem će svoje slobodno vrijeme provoditi ali i na neki način privređivati kako sebi tako i društvu. Mnoge nezaposlene majke, supruge i sestre su svoje utočište našle baš u tim udruženjima gdje su pokazivale ono što znaju da rade ali i da nauče nešto novo. Prva od tih udruženja u Zavidovićima bila su udruženje žena ,,Iskra- Krivaja” te udruženje žena ,,Kovači.”

Na taj način su se povezale sa mnogim drugim udruženjima kako iz BiH tako i iz drugih zemalja. Između ostalog ta veza proširila se i na područje Turske sa udrženjem žena ,,Bursa Balkan” i njihovom presjednicom Hajrijom Kosova čiji su korijeni iz Bosne i Hercegovine.

Svake godine žene iz Zavidovića dobiju priliku da posjete mnoga mjesta i gradove u Turskoj kao gošće udruženja žena Bursa Balkan. Tako je bilo i ove godine kada se na poziv udruženja Bursa Balkan odazvalo oko 50-tak žena iz nekoliko udruženja iz Zavidovića te u posjeti Turskoj imale su priliku da vide mnoge znamenitosti, historijska mjesta poput Čanakkala ali i tu čast da ih u goste pozove ni manje ni više turski presjednik Redžep Tayyip Erdogan.

Naime, ovaj događaj u Turskoj je poprilično medijski popračen te su naše žene osvjetlale obraz u bošnjačkoj narodnoj nošnji i tako pokazale da se ne stide ni dan-danas nositi ono što su nosile naše nane i majke. Također svojim rukotvorinama su pokazale i dokazale da će ručni radovi u Bosni i Hercegovini još dugo biti dio naše kuture i tradicije.

Na skupu gdje je prisustvovalo nekoliko hiljada osoba,prvenstveno žena, presjednik Turske Redžep Tayyip Erdogan održao je govor o važnosti žene muslimanke kao majke, sestre, kćerke koja ima najznačajniju uloguna ovom a svijetu a to je da odgaja ummet. Ono što je on poručio ženama jesteda se drže porodice i onog što je vrijedno te da je svaka žena koja ima ili ćeimati djecu zapravo institucija koja treba da ima stabilne bedeme. Da takvebedeme imaju i žene iz Zavidovića pokazale su svojim doprinosom u društvu teostale dosljedne tradicije i islama u Bosni i Hercegovini.

Tekst priredila L.M. 

www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Poslanik SNSD-a: “Trebinje je bilo Srbija, Bosna je bila Srbija, sve je ovo Srbija!”

Velikosrpska retorika ne jenjava… U Narodnoj skupštini RS raspravlja se o dugo planiranom aerodromu u …

error: Oo !!