KojiNeKlanja
Udaja Za Muskarca Koji Ne Klanja

Udaja za muškarca koji ne klanja

Pitanje: Da li se žena privažena islamu može udati za muškarca koji, kako kaže, poštuje vjeru, ali ne klanja iz, kako tvrdi, “opravdanih razloga”?

Odgovor: Namaz je stub vjere. Ko prakticira namaz, zapravo prakticira vjeru, a ko ga zanemari, zanemario je dini-islam. Udjel muslimana u islamu odredjuje se prema namazu; nakon ostavljanja namaza nema islama.

Allahov poslanik, saws, upozorio je: “Islam ce nestajati jedan po jedan dio, kad se god koji dio izgubi, ljudi ce se hvatati za sljedeci. Prvo sto ce nestati od islama je islamska vlast, a zadnje sto ce ostati od vjere je namaz.” (hadis biljeze Ibn Hibban, Ahmed i dr.)

U drugom hadisu stoji: “Prvo sto ce nestati medju ljudima jeste povjerenje, a zadnje sto ce ostati od vjere je namaz.” Prvo sto ce covjek biti upitan na Sudnjem danu je namaz: ako namaz bude ispravan, bice ispravna i primljena ostala djela; ako namaz ne bude ispravan, nece biti primljena ni ostala djela, makar ih bilo mnogo kao morske pjene.

Upozoravajuci na opasnost ostavljanja namaza, s jedne, i ukazujuci na njegovo mjesto u islamu, s druge strane, poslanik, saws, rekao je: “Ono sto odvaja od nevjerstva jeste obavljanje namaza.” (Muslim)Poslanik, saws, takodjer je upozorio: “Granica izmedju nas i licemjera je namaz, pa ko ga ostavi, ucinio je nevjerstvo.” Imam Ibn Hazm konstatirao je: “Poslije sirka nema veceg grijeha od toga da covjek izostavi namaz ne klanjavsi ga dok ne istekne njegovo vrijeme.”

Sejhul-islam Ibn Tejmijje govorio je: “Ko ustraje na izostavljanju namaza veliki je nesretnik, propalica i prijestupnik.”Nakon navedenih, ali i brojnih drugih argumenata i izjava islamskih ucenjaka vidimo u kakvoj se nevolji nalazi covjek koji ne obavlja namaz. Stoga, muslimanka se ni u kom slucaju i ni pod kojim okolnostima ne smije udati za covjeka koji ne klanja. Lijepo je i obavezno postovati vjeru, ali to nije dovoljno.

Dobro srce i lijepa dusa ne mogu nadomjestiti prakticno ispoljavanje islama, vec se njihova ispravnost vrjednuje prema izvrsavanju propisanih obredoslovlja.U islamu ne postoji razlog zbog kojeg je dopusteni svjesno izostaviti namaz. Ako borba na bojnom polju nije valjan razlog za ostavljanje namaza, onda za to ne postoji validan i razuman razlog. Medjutim, sejtan neke ljude veoma vjesto obmane i zavede, pa se pozivaju na nekakve “opravdane razloge”, a Allah najbolje zna.

Dr. Safet Kuduzović, n-um

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!