Farbanje Kose Zene
FarbanjeKoseZene

Šerijatski stav o farbanju kose (za žene)?

Sve boje mogu, ali crna ne moze. Islamski učenjaci kada govore o farbanju kose za žene, kažu da je u osnovi ženi dozvoljeno da farba kosu…

PITANJE: Zanima me kakav je stav Šerijata o farbanju ženine kose?

ODGOVOR: Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Islamski učenjaci kada govore o farbanju kose za žene, kažu da je u osnovi ženi dozvoljeno da farba kosu. Iz svega spomenutog izuzima se farbanje u crnu boju. Kada je Allahov Poslanik osvojio Mekku, doveden mu je Ebu Bekrov otac Ebu Kuhafe, a njegova brada i kosa bile su bijele, prepune sijedih, pa je kazao Poslanik: “Promijenite tu bjelinu nečim, samo ne crnom bojom.”(Muslim od Džabira, r.a.)

Također na to ukazuju riječi Allahovog Poslanika: “Pred Sudnji dan će doći narod koji će se farbati u crno, kao što su prsa golubova, i oni neće okusiti miris Dženneta.” (Ebu Davud, od Ibn Abbasa, r.a., vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani) Na osnovu ovih hadisa učenjaci su zabranili i ženama da farbaju kosu crnom bojom.

Napomena: Smatram da je korisno spomenuti da žene ne smiju koristiti farbe koje imaju svojstvo da kada se stave na kosu sprečavaju dolazak vode do kose, što čini neispravnim i nepotpunim ženino kupanje – gusul i njen abdest, a to povlači za sobom neispravnost namaza, što je veoma opasno!!! Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio: mr. Pezić Elvedin, n-um

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!