VjencaniDar
VjencaniDar

Subhanallah! Muž koji ne dadne ženi vjenčani dar, ili ga uzme, pred Allaha će doći kao bludnik

Vjenčani dar (mehr) je pravo koje pripada ženi, prema riječima Uzvišenog:

” … i draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte ••• ” (En-Nisa, 4.)

Znači: Dajte im drage volje, ne odugovlačite i ne zakidajte. Aiša i UmmuSeleme, radijallahu anhuma, su rekle: Nema ništa gore od ženinog mehra i nadnice radnika. Ataka na ženin mehr se ubraja u velike grijehe. Prijetnje koje su došle za to su slijedeće:

1- Ko to radi čini jasan grijeh
Uzvišeni kaže: “Ako hoćete da jednu ženu pustite, a drugom se oženite, i jednoj od njih ste dali mnogo blaga, ne oduzimajte ništa od toga. Zar da joj to nasilno oduzmete, čineći očigledan grijeh?” (En-Nisa, 20.)

Hafiz lbn-Kesir, rahimehullah, kaže: “Znači: kada neki od vas hoće da se razvede sa svojom ženom, i na njeno mjesto oženi drugu, neka ništa od onoga što je prvoj dao ne uzima, makar se radilo o tovaru blaga. Ako ipak uradi, i uzme od onoga što je dao prvoj, počinio je očigledan grijeh.” Es-Sa’di, rahimehullah, kaže: “Ovo je najveći vid nepravde i nasilja.”

2- Poslanik je onoga ko tp čini nazvao blud nikom
Bilježi EI-Bezzar sa lancem prenosilaca kojeg Albani smatra autentičnim, od Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, da je rekao: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ” Ko oženi ženu uz vjenčani dar, a namjerava da joj ga ne dadne, taj je bludnik.”

3- Srest će Allaha, dželle šanuhu, kao bludnik
Bilježi Et-Taberani od Mejmuna EI-Kerdija, od njegovog oca, da je rekao: čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže: “Koji god čovjek oženi ženu uz vjenčani dar, bio on velik ili mal, pa ne izvrši svoju obavezu, i kao takav umre, srest će Allaha na Sudnjem danu kao bludnik.”

4- Ovo djelo je jedan od najvećih grijeha kod Allaha, dželle šanuhu
Bilježi EI-Bejheki u djelu «EI-Kubra», sa lancem prenosilaca od Ibn-Omera, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Od najvećih grijeha kod Allaha, džel/e šanuhu: Čovjek oženi ženu i nakon što zadovolji svoju potrebu prema njoj, pusti je i ode sa njenim vjenčanim darom.”

Izvor: عبدالله بن سليمان الحبيشي – الكبائر بين الزوجين

Obrada: A. Kusur za portal www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!