Kuca NaKredit
KucaNaKredit

Preispitajte, da li živite u kući koja je kupljena na kredit! Bit ćete odgovorni na Sudnjem danu!

Život u kući koja je kupljena na kredit sa kamatom

O važnosti brige o kući u kojoj živimo, te da li je ona kupljena na kredit, i o odgovornosti spram tog pitanja, govori i sljedeći odgovor uvaženog profesora:

PITANJE: Selam alejkum! Želim da pitam da li je haram da živim u kući koja je kupljena na kredit? Mi živimo zajedno sa muževim roditeljima i njegov otac na taj način kupuje nekretnine, i kada svom svekru kažem da je to zabranjeno, on odgovori da nije jer živimo u takvoj državi.

Mužu sam predlagala da iznajmimo stan i da plaćamo mjesečno i da neću da živim u stanu kupljenom na kredit, ali muž kaže da neće da ostavi roditelje.

ODGOVOR: Ve alejkumu selam. Kupovina kuće na kredit sa kamatom je u islamu zabranjena. Onaj koji je kupio kuću je odgovoran za taj postupak, a rad sa kamatom se ne može pravdati zbog toga što čovjek živi na nekom posebnom mjestu.

Ukoliko ste u stanju da živite u kući koja je stečena na dozvoljen (halal) način pa čak bila i pod kirijom bolje je živjeti u njoj nego u kući koja je stečena na zabranjen (haram) način.

Pa, ako Vas muž neće poslušati u vezi prelaska u drugi stan na njemu je odgovornost na Sudnjem danu jer je on vođa porodice.

A Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio Nermin Avdić, prof.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Ovo su dva grijeha koji izazivaju Allahovu srdžbu i kaznu:

Shodno vjerodostojnom hadisu gdje se kaze ako se ova dva grijeha pojave u jednom kraju, …

error: Oo !!