Snovi Zenidba I Udaja
SnoviZenidbaIUdaja

Ako ovo sanjate, to znači da će u vaš život ući osoba suprotnog spola, da ćete se oženiti, ili udati:

Stvari koje se odnose na mladiće i na djevojke podjednako:…

odjeća, obuća, auto, svadbeni salon, pasoš, putovanje, porodično veselje, ezan, kuća, soba, krevet, džennet, voda, med, knjiga, broj osam, broj deset, vatra, prsten… Stvari koje se odnose samo na mladiće: kokoška, golubica, gazela, mačka, zečica, zmija, jaje, njiva, postelja, čaša, rebro…

Stvari koje se odnose samo na djevojke: trudnoća, banana, torba koja se nosi na put, orao, lav, jarac, slon, pokrivač, Mjesec, žuta boja… (Šejh Enver er-Rifai)

Jesu li kod Allaha bolje ovozemaljske žene ili hurije?

U pouzdanom predanju kaže se da je Ummu Selema upitala: “Poslaniče, jesu li ovozemaljske žene bolje od hurija?” “Ovozemaljske su žene u prednosti nad hurijama u onoj mjeri u kojoj je vanjština odjeće u prednosti nad unutrašnjosti”, odgovori Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Ummu Selema upita: “Zbog čega je to tako?” “Evo zbog čega”, odgovori joj Resulullah, “ovozemaljske žene obavljale su namaz i postile radi Svevišnjeg Allaha, pa će Allah njihova lica ogrnuti nurom, dat će im da oblače svilenu i zelenu odjeću, učinit će da budu bijelog tena, da se kite najboljim žutim nakitom, da se kade na biseru, da imaju češljeve od zlata… One će govoriti: ‘Mi vječne smo, nikad umrijeti nećemo! Mi sretne smo, doživjeti neugodnost ne možemo! Mi ovdje smo, odavde nikad otići nećemo! Mi zadovoljne smo, nikad se naljutiti ne možemo! Blago onome kome pripadamo, i ko nama pripada!’” (et-Taberani)

Za muškarce

U hadisu se kaže: “Dženetlija će odraz svog lica vidjeti na obrazima hurije jasnije nego što ga vidi u ogledalu! Najmanji biser na huriji blistat će tako jako da bi mogao osvijetliti prostor između istoka i zapada. Hurija će na sebi imati sedamdeset ogrtača, ali će pogled njezina muža prodirati kroz sve ogrtače i dopirati do srži njene potkoljenice.” (el-Hakim)

Duše vjernikā sastaju se u berzehu i međusobno razgovaraju. U pouzdanom hadisu kaže se: “…i meleki odnesu dušu dobrog čovjeka dušama vjernikā koje joj se obraduju više nego što se vi obradujete svom ukućanu kad se vrati s puta. Duše vjernikā upitaju tu dobru dušu: ‘Šta se dogodilo s tim i tim čovjekom?’, a neke, opet, reknu: ‘Dozvolite ovoj duši da se odmori od dunjalučkih briga!’ Tad novopridošla duša upita: ‘Zar duša tog i tog čovjeka nije ovdje?!’ ‘Njegova duša odnesena je u džehennem, tamo je njeno mjesto’, odgovore duše vjernikā…” (Muhammed el-Arifi)

Sestro, pouzdaj se u Allaha jer slijediš očitu istinu! Nemoj dozvoliti da te zavara brojnost nevaljalica, a malobrojnost pokajnica! Molim Gospodara svjetova da te čuva i da zaštitnički o tebi brine, da te učini bogobojaznom vjernicom i onom koja poziva u dini-islam. Ostat ćeš naša sestra u vjeri, makar i ne poslušala naše savjete. Želimo ti dobro i molit ćemo Allaha za tvoje dobro… (Muhammed

Jedan siromašni mladić prodavao je bezvrijedne stvari po ulicama, pa je jednog dana prošao pored kuće iz koje je provirila žena i pozvala ga da uđe u kuću i pokaže joj robu. Pošto je ušao, ona je zaključala vrata i pozvala ga na blud, što je on odbio. Zaprijetila mu je: “Ako mi ne udovoljiš, pozvat ću narod u pomoć, a onda te čeka kazna.” Mladić ju je pokušao zastrašiti Allahovom kaznom, ali se ona ne dozva. Zatim je zatražio da ode u toalet, gdje se sav isprljao nečistoćom. Kad ga je vidjela takvog, vrisnula je, bacila stvari koje je prodavao i istjerala ga iz kuće. Na ulici, djeca su išla za njim i vikala: “Luda! Klovn!” Taj je mladić do smrti mirisao na mošus. (Ibnul-Dževzi)

Preuzeto sa FB profila hfz. Abdurrahmana Kuduzovića

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!