CamilDurakovicOOrganizaciji
CamilDurakovicOOrganizaciji

“PEČENJE, RAŽNJEVI, DIM I SVE ŠTO SIMBOLIZIRA VAŠAR, TOME NIJE MJESTO U POTOČARIMA 11. JULA”

Ćamil Duraković uputio jasan apel po pitanju organizovanja aktivnosti u Potočarima

Ćamil Duraković uputio je jasan apel uoči 11. jula, kada će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog jula 1995. godine u ovom bh. gradu.

Duraković, koji je član Odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici, se u videoporuci objavljenoj na Facebooku, posebno osvrnuo na incidente i pojave koje, kako je rekao, skrnave žrtve i to sveto mjesto.On je istakao kako je 11. juli planetarno poznat dan, o kojem prijatelji govore afirmativno, dok ga neprijatelji pokušavaju relativizirati i skrenuti sliku s onoga što se u Srebrenici dešavalo i dešava. Postoje, dodao je, i oni koji u svemu tome traže senzaciju.

Između ostalog, osvrnuo se i na organizaciju same dženaze 11. jula, poručivši da Organizacioni odbor čini sve kako bi na što dostojanstveniji način to bilo obilježeno.- Nažalost, dese se i loše stvari koje šalju negativnu sliku, pa se nje uhvate neprijateljski mediji i od toga prave senzaciju. Tako su naš sveti događaj zvali piknikom, julskim festivalom i vašarom – kazao je Duraković.

On je podsjetio da je Islamska zajednica u BiH Memorijalni centar Potočari i mezarje proglasila šehitlukom u BiH. Time je mezarje postalo sveto mjesto.- Naša vjera i tradicija nalažu da se na to mjesto ulazi propisno odjeven, jer nepropisno odijevanje vrijeđa žrtve – poručio je Duraković.Prosjačenje, prodaja bižuterije i drugih sitnica, također, nisu prikladni dženazi, stoga je savjetovao da se te pojave ignoriraju.- Pečenje, ražnjevi, dim i sve što simbolizira vašar, tome nije mjesto u Potočarima 11. jula. Pojedinci, čak i neki Srebreničani, nažalost, prodaju pečenje da bi tih dana zaradili neki dinar. Nemojte to raditi, nećete biti bogati od toga. To kvari ukupnu sliku i može zasjeniti ono zbog čega smo došli, a to je dženaza – apelirao je Duraković.

Od dženaze i komemoracije žrtvama, potcrtao je, ne smije se praviti folklor, jer to nije ni proslava ni vašar.- Ne treba činiti ništa da oskrnavimo naše sveto mjesto. Učinite sve da poruka iz Potočara bude da se Srebrenica nikada i nikome ne dogodi. Uradimo ono zbog čega se svi okupljamo 11. jula, a to je dženaza – zaključio je Duraković u videoporuci.

www.bh-index.info

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

VIDEO / Sveštenik SPC-e ne krije mržnju prema crnogorskom i muslimanskom: Jelenu Marković u emisiji zvao “Merima”

Liberalna partija Crne Gore saopćila je da je članica Predsjedništva te partije Jelena Marković na …

error: Oo !!