NeProvocirajSestro
NeProvocirajSestro

Sestro, izbjegavaj provociranje

Razgovor nikada ne započinji prkosno ni izazivački

Jedne prilike Abdullah b. Zubejr, radijallahu anhuma, poslao je vladaru pravovjernih Muaviji b. Sufjanu, radijallahu anhu, pismo u kojem mu je prijeteći napisao: “Muaviji, od Abdullaha b. Zubejra: ‘O ti, dobro znaj da su tvoje sluge i tvoji robovi uzurpirali moje posjede, a ako ih ti u tome ne spriječiš, vidjet ćeš šta ću učiniti!’”Nakon što je pročitao pismo, Muavija ga pruži svome sinu Jezidu te od njega zatraži mišljenje u vezi s njegovim sadržajem, a on mu reče: “Da sam na tvome mjestu, opremio bih vojsku čiji bi početak bio kod Ibn Zubejra, a kraj kod tebe!”Čuvši njegove riječi, Muavija mu odgovori: “Na takav način se ne upravlja državom!”Muavija zatim napisa pismo u kojem je između ostalog pisalo: “Od Allahovog roba Muavije, Abdullahu b. Zubejru, sinu pomoćnika i pomagača Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Znaj da me je ražalostilo ono što je ražalostilo i tebe. Ovom prilikom, ja ti neopozivo i bez mogućnosti povrata poklanjam i svoje posjede i svoje sluge i robove…’”Kada je završio pismo, dao ga je svom sinu Jezidu da ga pročita, a zatim ga poslao Abdullahu b. Zubejru. Čim je pročitao Muavijino pismo, Abdullah mu je odmah uzvratio novim pismom u kojem je između ostalog pisalo: “Od Abdullaha b. Zubejra, vladaru pravovjernih Muaviji b. Ebu Sufjanu. Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu…” U pismu se potom izvinio zbog načina na koji mu se prvi put obratio, te zatražio da mu halali i pređe preko njegovog brzopletog i neprimjerenog postupka.Muavija je pročitao pismo, a potom ga dao sinu Jezidu da ga pročita, a zatim mu rekao: “Ovako se upravlja državom!”

Zbog toga, poštovana sestro, razgovor sa mužem nikada ne započinji prkosno ni izazivački, već mu prije bilo kakvog razgovora žurno i prijazno izrazi dobrodošlicu.Na takav način ćeš mu omekšati srce i pripremiti ga na prihvatanje tvojih prijedloga i sugestija. Pri tome uvijek vodi računa o sljedećem: Vedro i razdragano lice – Abdullah b. Selam, časni i plemeniti ashab, pripovijeda: “Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem (nakon hidžre) stigao u Medinu, dočekala ga je velika skupina muškaraca, žena i djece. Ja sam se nekako probio kroz tu masu sa željom da ga vidim.

Čim sam ga ugledao, znao sam da njegovo lice nije lice lažova. Prve riječi koje je izgovorio bile su: ‘O ljudi, dijelite hranu (potrebnima), nazivajte selam i klanjajte noću dok svijet spava, pa ćete s mirom ući u Džennet.’”[1]Abdullah b. Selam, koji je u to vrijeme bio vrlo ugledan i priznat židovski učenjak, s pažnjom je pratio govor Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Kasnije je otišao da s njim lično razgovara i polemizira o raznim pitanjima, da bi nakon tog razgovora ovaj nekadašnji židovski rabin iskreno posvjedočio da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i poslanik.Poštovana suprugo, znaj da ćeš svojim vedrim i razdraganim licem prije razgovora s mužem, razvedriti i razdragati njegovo srce, a potom ćeš s lahkoćom otvoriti kapije njegovog uma koji će s radošću prigrliti tvoje prijedloge i mišljenja, a zatim ih ubrzo i praktično sprovesti u djelo. Zar ne znaš da čak i malo dijete radije gleda u vedro i nasmijano lice nego u lice koje je smrknuto i namrgođeno?

Rekao je Ebu Džafer el-Eslemi: “Prvi korak koji vodi ka ljubavi je vedro lice, drugi korak je pokazivanje naklonosti, a treći korak je pomaganje ljudima.”Jedan učenjak je rekao: “Došao sam na sijelo s ciljem da pronađem nekoga s kim bih razgovarao. Tu zatekoh dvojicu ljudi koji su izgarali od želje za dijalogom. Prvi me dočekao vedra i nasmijana lica, poželio mi dobrodošlicu te me uzeo za ruku i zagrlio me. Drugi čovjek je bio sušta suprotnost od ovog prvog. Bio je neraspoložen, njegovo je lice bilo tmurno i ljutito, a pozdravio me samo formalno. Po okončanju ovog sijela, sa čovjekom vedrog lica usaglasio sam mišljenje, te smo zauzeli jedinstven stav, a što se tiče onog drugog, on je iznio svoje mišljenje, ali se niko od prisutnih nije složio s njim.”Seid ez-Zubejdi je kazao: “Zadivljen sam ljudima koji su ljubazni i širokogrudni i čija su lica vedra i nasmijana, a što se tiče onih kojima pri susretu pokažeš vedrinu i susretljivost, a oni ti uzvrate grubo i prigovarajući ti svoje dobročinstvo, Allaha molim da ovakvih među ljudima bude što manje.”

Cijenjena suprugo, ti nisi u stanju izmijeniti oblik i suštinski izgled svoga lica, ali si itekako u stanju da njegovu namrgođenost i mrzovolju preobraziš u smiješak i vedrinu.I prije nego se upustite u razgovor, zadivi muža svojim ponašanjem i šarmom. Tako ćeš ga vrlo lahko navesti da razmišlja onako kako razmišljaš i ti. Ni na koji način mu nemoj dati do znanja da si sklona raspravama i prepirci, već izazivački nastup i prijetnje zamijeni vedrim i nasmiješenim licem i tvoj uspjeh je, uz Allahovu pomoć, zagarantiran.

Autor: Adnan Abdul-Kadir Preveo: Amir Durmić

minber.ba

Jeste li ovo pročitali?

Druga Zena

Kako sam postala druga žena (Istinit događaj)

Kako sam od prve žene postala druga žena? Istinita priča: Druga žena! Ove riječi su …

error: Oo !!