UzdignuceIsaaAs
UzdignuceIsaaAs

Ovo mnogi ne znaju. Kako je Isa a.s. uzdignut na nebo. Događaji koji su se desili uoči Isaovog uzdignuća na nebo

Događaji koji su se desili uoči Isaovog uzdignuća na nebo

Ibnu Abbas r.a., pripovjeda: “Kada je Allah dž.š., htio da uzdigne Isusa-Isa’a a.s., na Nebo, Isa a.s., je, u jednoj kući, izašao pred svojih 12 drugova. Sa glave kao da mu je voda kapala. Reče im: Ko od vas pristaje, da mu se da moj lik, pa da bude ubijen umjesto mene; on će biti samnom u Raju-džennetu? Ustade najmlađi među njima i reče: Ja pristajem. Isa a.s., mu reče da sjedne.

On je ponovio pitanje drugi i treći put, pa se svaki put javljao jedan te isti mladić, pa na kraju Isa a.s., reče: Dobro, Ti si (Isa) – pa je Allah dž.š., dao da se on uzliči na Isa’a a.s., kao da je on lično. Isa a.s., toga momenta, bio uzdignut na nebo, kroz otvor na krovu kuće. Židovi su bili organizirali potragu za njime. Nađoše ovog mladića koji je ličio na njega, ubiše ga i na krst razapeše. Sljedbenici Isa a.s., se, nakon toga, vjerski raziđoše na tri skupine.

Jedni rekoše: Ovo je bio Bog među nama, onoliko koliko je htio, a zatim se vratio na nebo… (Ja’akubijje) Drugi rekoše: Među nama je bio Allahov sin, onoliko koliko je htio, pa ga je Allah dž.š., uzdigao k Sebi… (Nestorijanci) Treći kažu: Među nama je bio rob Allahov i Njegov poslanik, onoliko koliko je Allah htio, pa ga je Allah k Sebi uzdigao.

To su muslimani. Prve dvije skupine “Isaovih sljedbenika” su se međusobno potpomagale protivu muslimanske skupine i uništili su je. Islam je bio od ljudi skriven sve dok Allah dž.š., nije poslao Muhammeda a.s.. Allah dž.š., kaže: “O vjernici, pomozite Allahovu vjeru, kao što su Apostoli-učenici rekli: “Mi ćemo pomoći Allahovu vjeru!” – kada ih je Isa, sin Merjemin, upitao: “Hoćete li me pomoći Allaha radi?” I neki od sinova Israilovih su povjerovali, a drugi nisu (u Isusovo doba), pa smo Mi one koji su povjerovali – protivu neprijatelja njihova, pomogli (poslanstvom Muhammedovim), i oni su pobijedili.” (Saff, 14.)”

Pogledaj: Sunen el-Nesa’i el-Kubra, br.11527.
www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

VIDEO / Sveštenik SPC-e ne krije mržnju prema crnogorskom i muslimanskom: Jelenu Marković u emisiji zvao “Merima”

Liberalna partija Crne Gore saopćila je da je članica Predsjedništva te partije Jelena Marković na …

error: Oo !!