Osam Hiljada Dzamija
OsamHiljadaDzamija

8000 džamija: U kojoj evropskoj zemlji živi najviše muslimana? Zemlja s najvećim brojem muslimana i džamija u Evropi, a nije Turska…

Znate li u kojoj evropskoj zemlji živi 16 miliona muslimana? Ne, to nije Francuska, tamo ima pet miliona muslimana, u Njemačkoj četiri, a u Velikoj Britaniji tri miliona muslimana.

Evropska zemlja s najviše muslimana je Rusija, naravno, ako izuzmemo Tursku čiji veći dio ionako geografski pripada Aziji.

A znate li koji evropski grad je dom za 1,5 do 2 miliona muslimana te, prema nezvaničnim podacima, još dva miliona muslimanskih migranata? Naravno, Moskva, u kojoj su muslimani brojniji nego u Parizu (1,5 miliona muslimana) i Londonu (milion muslimana), opet ako se izuzme Istanbul.

Znate li u kojoj evropskoj zemlji ima osam hiljada džamija? Ako ste rekli Rusija – pogodili ste.

Da, zemlja s najvećim brojem muslimana i džamija u Evropi je Rusija

Sve ove podatke objavio je češki aktivista za ljudska prava Juraj Mesík i pritom postavio pitanje: Zašto se u EU plaše muslimana čije učešće u ukupnom stanovništvu iznosi 3,8 posto, dok u Rusiji čine 12-15 posto populacije. Paradoksalno, Evropljane islamom plaše čak i neki ekstremisti iz Rusije.

Mesík je sve ove teze objavio u svjetlu islamofobije koja vlada u Slovačkoj i podsjetio da je prije nepune dvije godine u Moskvi otvorena džamija za 10 hiljada vjernika – dvostruko više nego što može primiti katedrala Svete Elizabete u Košicama, najveća katolička bogomolja u Slovačkoj, piše “Radio Sarajevo“…

Mesík piše da je Moskva metropola s najvećim brojem muslimana, ali moskovska regija nije najmnogoljudnija muslimanska u Rusiji.

U Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu na sjeveru Kavkaza, kao i na obali Kaspijskog mora, muslimani čine 90 i više posto stanovništva. U Tatarstanu i Baškoristanu udio muslimana u ukupnom broju stanovnika premašuje 50 posto.

“Kome onda treba histerična kampanja protiv islamizacije Slovačke”, pita se u svom tekstu Juraj Mesík?

putem-islama

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!