Uskoro nam stiže mubarek noć. Noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, živote i NAFAKU

In Vijesti
Noc Lejletul Berat

Muslimani širom svijeta 19. aprila obilježavaju jednu od četiri odabrane mubarek noći.

Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vijesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a.s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

U Kur’anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejlet-ul-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša’bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša’bana.

Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Kada nastupi 15. noć ša’bana, provedite je u nafili (dobrovoljnom namazu), a dan koji slijedi u postu.”

hayat.ba

You may also read!

Mladi Hafiz Autizam

Uprkos autizmu, 16-godišnjak hafiz Kur’ana

Dobio diplomu o položenom ispitu hifza Uprkos autizmu, tinejdžer iz Turske Ozan Memis naučio je Kur’an napamet i od

Read More...
Priprema Za mjesec Ramazan

Kako se pripremiti za odabrani mjesec – Ramazan?

Blagoslovljeni mjesec ramazan je na vratima Allahov Poslanik je rekao: „Kada dođe ramazan, kapije milosti se otvaraju, a kapije

Read More...
SavjetOPoboznosti

Očev savjet o pobožnosti

Pridržavamo li se ovog savjeta kada je u pitanju ibadet? Sjećam se da sam u djetinjstvu bio veoma pobožan. Noći

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!