Ne postoji ništa vrednije, važnije, ljepše, i ništa potpunije od ove riječi

In Dove i zikrovi
Nista Ljepse Od Ove Rijeci

Ove riječi su kapija ili prag Kur’ana

Ne postoji ništa vrednije, ništa važnije, ništa ljepše, ništa potpunije i sveobuhvatnije od riječi ELHAMDULILLAH. Ove riječi su kapija ili prag Kur’ana. U ovim riječima krije se cjelokupna poruka Kur’ana. Ove riječi su Kur’an.

Hamd je stil života svakog muslimana. Musliman je zahvalan prvenstveno dragom Bogu, zbog toga i živi, a zahvalan je i ljudima (roditeljima, učiteljima, braći i sestrama, prijateljima, rođacima, komšijama, čestitim ljudima). U jednom hadisu naš Pejgamber a.s. kaže: Onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu.

Šta se to dešava s čovjekom pa mu je nekako najteže izustiti riječ hvala. Kažu neki istraživači da se riječ ‘hvala’ kod nas rijetko čuje u svakodnevnim komunikacijama. Kako je to moguće? Kako je moguće da muslimani ne koriste ovu riječ a da s njom Kur’an Plemeniti počinje?

Nadati se da će muslimani početi učiti Kur’an a sve neke druge knjige, brošure, fetve, pamflete, staviti u drugi plan ili odložiti. Kur’anu se prilazi s glave a to je sura Fatiha i kelima Hamda. Svaki drugi pristup je banaliziranje vjere i univerzalne poruke časnog Kur’ana.

You may also read!

Lice Musliman

Zbog ova četiri razloga bi se trebalo razvedriti lice svakog muslimana:

Mnogo je razloga zbog kojih naša lica treba da budu vedra, vesela i ukrašena osmijehom, osmijehom zadovoljstva i sreće,

Read More...
NagradaOd

Želiš li od Allaha dž. š. nagradu kao da si postio cijelu godinu?

Dolazi nam još jedan dragi gost koji pruža mogućnost svim vjernicima da se oplemene Vjerovjesnik, s.a.v.s., u hadisu veli: "Ko

Read More...
Lezeci Polozaj Ucenje

Smije li se Kur'an učiti u ležećem položaju, naprimjer, u krevetu prije spavanja?

Da li možemo učiti Kur'an u ležećem položaju, budući da po nekima tako ne izražavamo poštovanje prema Svetoj knjizi? ODGOVOR:

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!