Kako da nas Allah zavoli i grijehe da nam oprosti?

In Savjeti i mudrosti, Vjera i život
Kako Da Te Allah Zavoli

Evo recepta ko želi da ga Allah zavoli. Jednostavan je i praktičan.

„Reci, ako Allaha volite – mene slijedite, pa će vas Allah zavoliti i grijehe vam oprostiti. Allah prašta i milostiv je.“ (Ali Imran, 31.)

Evo recepta ko želi da ga Allah zavoli. Jednostavan je i praktičan. Samo da slijedi i oponašaj onog koga Allah najviše voli. Ne samo da se pokorava, jer pokoravati se može i bez ljubavi, a slijeđenje je siguran znak ljubavi. Ko koga pravo voli taj ga i slijedi bez prisile, već iz ljubavi. Tako su ashabi volili i slijedili svog Poslanika, a.s., do te mjere da su se i sagimali gdje bi se on sagimao. Jednom su svi mestve poskidali kad su vidjeli da je to uradio njihov voljeni, pa im je Poslanik, a.s., rekao: „Zašto ste vi svoje mestve poskidali kad niste trebali, jer meni je došao Džibril i rekao da su moje mestve nečiste.“

Jedno je slijediti, drugo pokoran biti. Onaj ko je pokoran, imaće nagradu za pokornost, a ne znači da će ga Allah zavoliti. Kad mi imamo pokornog radnika koji je pokoran bez neke ljubavi, dobiće zasluženu nagradu, ali nikad neće voljen biti. onaj ko to iz ljubavi čini, to se osjeti, i naklonost svoga pretpostavljenog će dobiti.

Allah voli Svog Poslanika, a.s., jer ga iz ljubavi stvorio i radi njega sve ostalo stvoro i logično je ko bude njega slijedio, zadobiće posebnu Allahovu ljubav i oprost grijeha. jer kad se voli, tad se i prašta.

Mi trebamo biti ponosni i počašćeni što nam je Allah poslao Svog Poslanika, a.s., bez mahane, da nam bude uzor i unikat najboljeg ponašanja i slijeđenja.

Ako nas Allah ne voli, džaba nam sav dunjaluk, jer to kod Allaha ništa ne vrijedi ni ko krepano jare; ali zadobit Allahovu ljubav znači riješiti sve probleme na oba svijeta. Onima koje Allah bude volio, biće šefadžija na Sudnjem danu. A kome je Allah šefadžija zar se treba sekirat!?

Kad Allah zavoli Svog roba, onda obavijesti Džibrila da ga je zavolio, pa ga i on zavoli, a onda obavijesti svu nebesku ehaliju, pa ga sva nebesa zavole kao i oni dole na zemlji. Zato i nebesa plaču kad takav vjernik, rob, preseli. Za ovakvu ljubav se treba žrtvovati i sve dati, kao što Ebu Bekir dao samo u hasuri ostao sa kojom se zagrnuo; kad ga je Resul, a.s., pitao šta je sebi ostavio, rekao je: „Samo Allaha i tebe o Allahov poslaniče.“ Tada je Džibril sa nebesa sišao i u hasuru se, kao Ebu Bekr obukao, ne bi li se Allahu svidio, kao što se Ebu Bekr svidio. I sva nebeska ehalija se tako zaogrnula da bi se Allahu, kao Ebu Bekr, svidjela.

Ljubav u okrilju Kur'ana, hfz. Husejn Čajlaković

Obrada: www.religis.com

You may also read!

Poklon Auto

Umjesto auta, otac sinu poklonio Kur'an. Sin, ne znajući šta će se poslije desiti ljutito ostavio Kur'an:

O prenaglom sinu koji je diplomirao, i očevoj nagradi Jedan mladic se spremao za dodjelu diplome. Mjesecima vec, divio se

Read More...
Nafaka Kuca

Evo kako da povećate nafaku u vašoj kući (Zapamtite ova djela!)

Savjet od jednog bračnog para Prije tri godine posjetila sam jednu jako dragu prijateljicu poslije njene udaje. Živjeli su u

Read More...
Odlike Petka

Zapamtite! Ovo su odlike dana petka:

Najbolji dan u kome Sunce obasja Zemlju Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Koji je učinio petak najodabranijim danom u

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!