Do kojeg ludila može da dovede zaljubljenost – Ajet o žestini ženske ljubavi

In Vjera i život
Ljubav Zaljubljenost

Kur'anska poruka kako se ponašati u ovakvm situacijama

„I žene u gradu počeše govorkati: ‘Upravnikova žena navraćala svog momka na grijeh, u njega se ludo zaljubila. Mi mislimo da je ona otvoreno skrenula.'“ (Jusuf, 30.)

Priča o Zulejhi i Jusufu je unikat za sve zaljubljene; do kojw granice, ili ludila može da dovede do zaljubljenost. Allahov govor je pouka i poruka kako se ponašati u takvim situacijama.

Kaže se da je Zulejha iskoristila sve moguće metode, a nije studirala metodiku, kako da zavede Jusufa. Ona je dobro starija od njega, a jos upravnikova žena, a on rob kojeg je kupila za male pare. Al’ to sve ne znači ništa, kad te „dohvati“ ljubavno ludilo.

Zbilja, ljubav nema granica i pravila. kad nijedna više metoda nije uspjela, ostala je ona najopasnija – zaključati vrata i upotrijebiti silu, ali… Allah Uzvišeni čuva Svog odabranika. Bez Allaha se ne bi spasio.

Jusuf je vidio izlaz u bježanju. poderana košulja otpozada je bila dokaz njegove čednosti i nevinosti. Pokušalo se to prikriti, jer ipak Zulejha je bila ugledna žena, ali… ipak se pročulo, pa su žene po gradu govorkale kako ga htjela zavesti ili kako se ludo u njega zaljubila. Čula je to Zulejha i nije se toliko čudila njihovom čuđenju, nego smislila ono što bi malo ko uradio, a to je ipak Allahov govori kao vječna pouka, – sazvala je sve žene i prije nego je Jusuf ušao kod njih, dala im je noževe da nešto gule.

Kada se pojavio Jusuf, kao simbol čednosti i ljepote, žene su ga ugledale u neznanju, poput anestezije, porezalo svoje prste, a da nisu ni osjetile. kakva je ovo bila lekcija? Samo da im kaže i da se ne čude, jer da su i one bile na njenom (Zulejhinom) mjestu, vjerovatno bi se isto ponašale.

Ljubav u okrilju Kur'ana, hfz. Husejn Čajlaković

Obrada: www.religis.com

You may also read!

dova protiv poplava

Naučite dovu koju je učio Muhammed a.s. protiv poplava

Dova koju je Muhammed, s.a.w.s., učio u zaštiti od velike kiše: اللهم حوالينا ولا علينا اللهم على الأكام و ااظراب و بطون

Read More...
Mladi Hafiz Autizam

Uprkos autizmu, 16-godišnjak hafiz Kur’ana

Dobio diplomu o položenom ispitu hifza Uprkos autizmu, tinejdžer iz Turske Ozan Memis naučio je Kur’an napamet i od

Read More...
Odabir Hajirli Supruge zenidba

Kako odabrati hajirli suprugu

Savjeti mladićima da vode računa prilikom izbora žene Ebu Hurejre, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, alejhi sselam, rekao: ”Ženu udaju

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!