Četiri svjedoka na Danu sudnjem (Četvrti svjedok)

In Sudnji Dan, Život poslije smrti
Svjedoci na sudnjem danu

Na Sudnjam danu pozvat će se svjedoci…

A on, Allah, o svemu je obavješten i ništa mu skriveno nije.
Iako Ga sinovi Ademovi ne vide, On njih vidi i zna šta duše njihove kriju a šta javno pokazuju.

Zato je i najveći stepen vjerovanja ihsan – vjerovanje da Allah čovjeka u svakom trenutku vidi, iako čovjek Njega ne vidi.
Brojni su primjeri iz prošlosti postojanih sinova Ademovih koji su bili u ihsanu i tako se ponašali; djela njihova su bila usklađena s tim da ih Allah u svakom trenutku vidi i zna šta rade.

Ibn Omer je jedne prilike zatražio od jednog čobana da njemu i njegovom društvu proda ovcu, a čoban mu je odgovorio: – Ne mogu to učiniti, ovce nisu moje. Ibn Omer je rekao: – Reci vlasniku ovaca da je ovca krepala ili da ju je vuk pojeo. Tada mu je čoban rekao: – Allaha mi, potreban mi je svaki dirhem koji bi mi dali za ovcu. Kada bih rekao vlasniku da je ovca uginula ili da ju je vuk pojeo, sigurno bi mi povjerovao, jer ima potpuno povjerenje u mene. Ali, gdje je Allah, Ibn Omere?!

A ti, sine Ademov vremena današnjeg, zapitaš li se: – A gdje je Allah, kojem ništa skriveno nije?!, dok grijeh svjesno činiš.
I ti, sine Ademov vremena današnjeg, dok još Glasnik kraj označio nije, zapitaj se: – A gdje je stid?!, jer ako se stidiš pazit – ćeš na svoja djela, a ako se ne stidiš – radit ćeš šta hoćeš.

A svaki sin Ademov može raditi šta hoće, ali neće dokle hoće.
I dok duše u njemu ima, sin Ademov, radit će djela koja pomno bilježe svjedoci, koji će na Danu sudnjem biti pozvati da svjedoče; na korist ili štetu sinova Ademovih.

Prvi svjedok…

You may also read!

Poklon Auto

Umjesto auta, otac sinu poklonio Kur'an. Sin, ne znajući šta će se poslije desiti ljutito ostavio Kur'an:

O prenaglom sinu koji je diplomirao, i očevoj nagradi Jedan mladic se spremao za dodjelu diplome. Mjesecima vec, divio se

Read More...
Nafaka Kuca

Evo kako da povećate nafaku u vašoj kući (Zapamtite ova djela!)

Savjet od jednog bračnog para Prije tri godine posjetila sam jednu jako dragu prijateljicu poslije njene udaje. Živjeli su u

Read More...
Odlike Petka

Zapamtite! Ovo su odlike dana petka:

Najbolji dan u kome Sunce obasja Zemlju Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Koji je učinio petak najodabranijim danom u

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!