Bez Nagrade Nevjernici
Bez NagradeNevjernici

Zbog čega oni koji ne vjeruju neće biti nagrađeni, a među njima ima onih koji dobra djela čine?

Neko bi postavio pitanje zašto će nevjernici vječno biti u Dzehennemu?

A da ti je vidjeti kako će, kad pred vatrom budu zadržani, reći: “Da nam je da povraćeni budemo, pa da dokaze Gospodara našeg ne poričemo i da vjernici postanemo!”

Ne, ne! Njima će očevidno postati ono što su prije krili; a kada bi i bili povraćeni, opet bi nastavili raditi ono što im je bilo zabranjeno, jer oni su doista lažljivci. (El-En’am, 27-28.)

Neko bi postavio pitanje zašto će nevjernici vječno biti u Dzehennemu? Je li pravedno da za svog kratkog Zivota na ovom svijetu budu vjecno kaznjeni? Ima dosta nevjernika koji ne Cine losa djela, pomazu drugima, ne kradu, ne ubijaju, onako da kazemo fino Zive; pa zar da i oni vjecno budu kaznjeni? Ovaj ajet, kao i neki drugi ajeti, jasno govore zaSto ce nevjernici biti vjecno kaZnjeni.

Kad bi nevjernici na dunjaluku vjecno Zivjeli, oni bi vječno nevjernici bili. Problem je Sto su nevjernici, a ne grjesnici.

Znači, oni Sto su pomrli – kad bi se ponovo prozivjeli, oni opet ne bi vjerovali, čak bi rekli da im se to samo pricinilo Sto su bili mrtvi! Opet U prozivljenje ne bi vjerovali. Eto takvi su nevjernici, i to je njihov problem. Sva njihova djela će biti u pepeo pretvorena, jer nemaju Sta traziti od Onoga Koga su poricali. Znači, oni su lazljivci. A, nema veće lazi nego na Allaha lagati!

Nevjerniku je dosta Sto je nevjernik. Kad ne bi nijedno lose djelo uradio – dovoljno je to Sto je nevjernik, jer laze na Allaha i kako da se spasi kad laze!

Isa, a.s., je jednom nevjerniku prozivio kosti mrtvog lava, kako bi taj nevjernik povjerovao u Isaovog Boga. Kad je lav ozivio, nevjernik se prepao i rekao: “Vjerujem da si Allahov poslanik.“ Ali kad se ponovo povratilo kako je bilo, rekao je da mu se to samo pricinilo. Tada je Isa, a.s., rakao: “Mogao sam sa Allahovom dozvolom mrtve oživjeti, ali nisam mogao ahmake izlijeciti.“ Eto tako Allah Salje Svoje zavrsne poruke.

Znati, nevjernici kad bi vjecno na dunjaluku zivjeli, oni bi vječno kafiri bili izbog toga će vjecno u Dzehennemu ostati.

Izvor:                Hfz. Husejn Čajlaković, Na izvoru spoznaje

Obrada:            www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!