Ne ide grijeh u usta nego iz usta… vele neki ne(upućeni)

In Savjeti i mudrosti, Vjera i život
Pijan covjek

Ko je u pravu?

Nije, nažalost, rijedak slučaj da ovakve opservacije “obogaćuju” teološke teme u društvu koje voli i svoj stav kazati i podijeliti svoje viđenje vjere i njenog prakticiranja kao i tumačenje grijeha.

Donekle bi se moglo reći da su u pravu. Ili bolje reći odnekle. Zapravo istine velike ima u činjenici da grijeh “iz usta izlazi”. Naravno to ne opravdava činjenicu da je ono što iz usta izlazi nerijetko posljedica onoga što u usta ulazi. Ako pijan čovjek pametije i razumnije zboriti umije od trijeznog onda da ne pišemo dalje ništa. A kako znamo da to istina nije onda najbolje da ovdje i završimo. Kada bismo i zanemarili izričitu zabranu konzumiranja haram tvari ovaj razlog bi nam trebao biti dovoljan da o grijehu “u usta” više ne raspravljamo.

Ko je u pravu?

Nego šta je sa grijehom “iz usta”? Koliko je on opasan i koliko zapravo istine ima u drugom dijelu naslova ovog teksta?

Ako bismo pokušali malkice i opravdati stav osoba koje znaju citirati pomenute riječi onda bi nam sigurno na ruku išla činjenica da je onaj grijeh “u usta” donekle lične prirode i individualne odgovornosti dok onaj “iz usta” gotovo u pravilu uključuje druge osobe koje trpe posljedice ovog grijeha.

Sada kada to znamo onda možemo pretpostaviti koliko je teško postići i eventualni oprost od ovog drugog grijeha. Posebno ako znamo da ćemo svojim dobrim djelima ili preuzimanjem tuđih grijeha morati “podmiriti” težinu ovog grijeha pa tek onda se nadati milosti Uzvišenog da nam isti oprosti.

A upravo ovi drugi, kojima grijeh “iz usta izlazi”, ponajviše umiju kritikovati, i one prve za njihov grijeh grditi, a pri tome zaboravljaju da u veći problem i sami upadaju.

Šta je rješenje?

Sve u svemu na kraju bismo mogli kazati da i jednima i drugima bi bilo pametnije svojim grijehom se pozabaviti nego raspravljajući o tuđem bezuspješno pokušavati svoj grijeh amnestirati ili ublažiti.

Jer, budimo realni, u usta ili iz usta grijeh ostaje grijeh!

www.religis.com

You may also read!

dova protiv poplava

Naučite dovu koju je učio Muhammed a.s. protiv poplava

Dova koju je Muhammed, s.a.w.s., učio u zaštiti od velike kiše: اللهم حوالينا ولا علينا اللهم على الأكام و ااظراب و بطون

Read More...
Mladi Hafiz Autizam

Uprkos autizmu, 16-godišnjak hafiz Kur’ana

Dobio diplomu o položenom ispitu hifza Uprkos autizmu, tinejdžer iz Turske Ozan Memis naučio je Kur’an napamet i od

Read More...
Odabir Hajirli Supruge zenidba

Kako odabrati hajirli suprugu

Savjeti mladićima da vode računa prilikom izbora žene Ebu Hurejre, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, alejhi sselam, rekao: ”Ženu udaju

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!