Posljedice kopanja po nosu (Islamski stav i propisi)

In Islamski tekstovi, Propisi
Kopanje Nosa

Šta se dešava onima koji često ,,kopaju“ po nosu?

Naučno-zdravstvene studije:

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta unutar jednog sata kada im je dosadno na poslu. Studija objavljena u časopisu “Journal of Applied Microbiology” pokazala je da trećina svih zaraza u telu prenosi se upravo ovim putem.

Prestanite da kopate u potrazi za ‘zlatom’! Osobe koje imaju naviku guranja prstiju u nosnu šupljinu imaju 51 odsto više šanse za dobijanje bakterije “Staphylococcus aureus”. Ovi podaci objavljeni su u časopisu “Infection Control and Hospital Epidemiology” još 2006. godine.

Stručnjaci savetuju da bi trebali imati što kraće nokte, jer je koža ispod ovog rožnatog dijela tijela jako osjetljiva, i predstavlja ‘džepove’ za zadržavanje opasnih bakterija iz okoline. Opasnost je veća ako redovno ne čistimo taj dio tijela, ili činimo na neogovarajući način – gurajući nokte druge ruke ili oštre predmete pod osetljivu kožu nokta.

Vjerske predodžbe o ovoj temi:

Ipak, shodno islamskoj kulturi i propisima vezanih za higijenu, najbolje se pridržavati uputa našeg Poslanika, a to je da redovno režemo nokte kako nebismo privukli razne bakterije.

Ovdje moramo naglasiti da po islamu nije dozvoljeno imati duže nokte, bez obzira što mnogi „održavaju“ i redovno čiste. Ovo se odnosi posebno na žensku populaciju, koje pod izgovorom čišćenja i održavanja imaju duže nokte.

Preuzeto sa: zadovoljna.hr

Obrada: www.religis.com

You may also read!

dova protiv poplava

Naučite dovu koju je učio Muhammed a.s. protiv poplava

Dova koju je Muhammed, s.a.w.s., učio u zaštiti od velike kiše: اللهم حوالينا ولا علينا اللهم على الأكام و ااظراب و بطون

Read More...
Mladi Hafiz Autizam

Uprkos autizmu, 16-godišnjak hafiz Kur’ana

Dobio diplomu o položenom ispitu hifza Uprkos autizmu, tinejdžer iz Turske Ozan Memis naučio je Kur’an napamet i od

Read More...
Odabir Hajirli Supruge zenidba

Kako odabrati hajirli suprugu

Savjeti mladićima da vode računa prilikom izbora žene Ebu Hurejre, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, alejhi sselam, rekao: ”Ženu udaju

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!