Posljedice kopanja po nosu (Islamski stav i propisi)

In Islamski tekstovi, Propisi
Kopanje Nosa

Šta se dešava onima koji često ,,kopaju“ po nosu?

Naučno-zdravstvene studije:

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta unutar jednog sata kada im je dosadno na poslu. Studija objavljena u časopisu “Journal of Applied Microbiology” pokazala je da trećina svih zaraza u telu prenosi se upravo ovim putem.

Prestanite da kopate u potrazi za ‘zlatom’! Osobe koje imaju naviku guranja prstiju u nosnu šupljinu imaju 51 odsto više šanse za dobijanje bakterije “Staphylococcus aureus”. Ovi podaci objavljeni su u časopisu “Infection Control and Hospital Epidemiology” još 2006. godine.

Stručnjaci savetuju da bi trebali imati što kraće nokte, jer je koža ispod ovog rožnatog dijela tijela jako osjetljiva, i predstavlja ‘džepove’ za zadržavanje opasnih bakterija iz okoline. Opasnost je veća ako redovno ne čistimo taj dio tijela, ili činimo na neogovarajući način – gurajući nokte druge ruke ili oštre predmete pod osetljivu kožu nokta.

Vjerske predodžbe o ovoj temi:

Ipak, shodno islamskoj kulturi i propisima vezanih za higijenu, najbolje se pridržavati uputa našeg Poslanika, a to je da redovno režemo nokte kako nebismo privukli razne bakterije.

Ovdje moramo naglasiti da po islamu nije dozvoljeno imati duže nokte, bez obzira što mnogi „održavaju“ i redovno čiste. Ovo se odnosi posebno na žensku populaciju, koje pod izgovorom čišćenja i održavanja imaju duže nokte.

Preuzeto sa: zadovoljna.hr

Obrada: www.religis.com

You may also read!

Poklon Auto

Umjesto auta, otac sinu poklonio Kur'an. Sin, ne znajući šta će se poslije desiti ljutito ostavio Kur'an:

O prenaglom sinu koji je diplomirao, i očevoj nagradi Jedan mladic se spremao za dodjelu diplome. Mjesecima vec, divio se

Read More...
Nafaka Kuca

Evo kako da povećate nafaku u vašoj kući (Zapamtite ova djela!)

Savjet od jednog bračnog para Prije tri godine posjetila sam jednu jako dragu prijateljicu poslije njene udaje. Živjeli su u

Read More...
Odlike Petka

Zapamtite! Ovo su odlike dana petka:

Najbolji dan u kome Sunce obasja Zemlju Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Koji je učinio petak najodabranijim danom u

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!