Potiranje po mestvama ili čarapama

In Islamski tekstovi, Propisi
Mestve Carape

Propisi oko mestvi u zimskim danima

PITANJE: Es-selamu alejkum! Da li se prilikom potiranja po mestvama prvo potire desna mestva pa lijeva ili se potiru istovremeno? Kojom se rukom potire? Da vas Allah nagradi!

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Kada se prilikom uzimanja abdesta potire po mestvama ili čarapama, to se čini tako da se vlažni prsti obje ruke stave na nožne prste, desna ruka na desnu nogu, a lijeva ruka na lijevu, zatim se obje ruke istovremeno povuku prema nozi, a prsti se pri tome rašire. Potire se jedanput bez ponavljanja, a potire se samo gornji dio stopala.

Opisujući kako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, potirao po mestvama, Mugira b. Šu’ba, radijallahu anhu, kaže: “Stavio je svoju desnu ruku na desnu mestvu, a svoju lijevu ruku na lijevu mestvu, a potom je jedanput potrao gornji dio mestvi, kao da gladam prste Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na mestvama.” (Ibn Ebu Šejba, Bejheki, El-Kubra)

Imam El-Kuduri u svom sažetku hanefijskog fikha kaže: “Potire se gornji dio mestvi tako da se prsti ruke povuku od nožnih prstiju prema cjevanici.” (Muhtesarul-Kuduri)

Na pitanje o potiranju po mestvama, šejh Usejmin je rekao: “Mesh se čini tako da se samo povuku ruke od nožnih prstiju ka nozi.

To znači da se potire samo gornji dio stopala tako da se rukom pređe od prstiju noge prema cjevanici. Potire se objema rukama istovremeno, a to znači da se desnom rukom potire desna noga, a lijevom rukom potire se lijeva noga u istom trenutku, kao što se potire po ušima.

Na to ukazuje doslovno značenje sunneta, jer prenosilac hadisa o abdestu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Mugira b. Šu’ba, radijallahu anhu, kaže: ‘…pa je potrao oba stopala’, a nije rekao: ‘Prvo je potrao desno…’ Dakle, to je doslovno značenje sunneta.

Ako bismo pretpostavili da onaj ko uzima abdest koristi samo jednu ruku, tada će dati prednost desnoj i s njom početi prije lijeve. Mnogi ljudi potiru sa obje ruke prvo desno, a potom sa obje ruke lijevo stopalo, a za to, koliko mi je poznato, nema utemeljenja, nego učenjaci govore:

 ‘Desnom rukom potire desnu nogu, a lijevom lijevu.’ Ipak, na koji god način da potare gornji dio stopala validno je, a ovdje govorimo o onome što je bolje.” (Medžmuul-fetava ver-resail)

Dr. Hakija Kanurić / www-el-asr.com

You may also read!

dova protiv poplava

Naučite dovu koju je učio Muhammed a.s. protiv poplava

Dova koju je Muhammed, s.a.w.s., učio u zaštiti od velike kiše: اللهم حوالينا ولا علينا اللهم على الأكام و ااظراب و بطون

Read More...
Mladi Hafiz Autizam

Uprkos autizmu, 16-godišnjak hafiz Kur’ana

Dobio diplomu o položenom ispitu hifza Uprkos autizmu, tinejdžer iz Turske Ozan Memis naučio je Kur’an napamet i od

Read More...
Odabir Hajirli Supruge zenidba

Kako odabrati hajirli suprugu

Savjeti mladićima da vode računa prilikom izbora žene Ebu Hurejre, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, alejhi sselam, rekao: ”Ženu udaju

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!