Post Tri Dana
PostTriDana

Lahka zarada sevapa: Postimo tri “bijela dana” u kratkim mjesecima u godini

Ko bude postio tri dana svakog mjeseca, kao da je postio cijelu godinu!“

Predstojeća sedmica predstavlja vremenski period kada je dan najkraći a noć najduža tokom godine. U geografiji je to poznato kao zimski solisticij.

“Bijeli dani” odnosno 13., 14., i 15. dan hidžretskog mjeseca.

Obzirom da jos proljeće, a pogotovo ljeto nije uhvatilo maha, ovo je idealna prilika za vjernike da poste, dok su još uvijek relativno duže noći.

Ebu Zerr, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko bude postio tri dana svakog mjeseca, kao da je postio cijelu godinu!“

I savjetovao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Ebu Zerra, radijallahu anhu, riječima: “Ako postiš u mjesecu tri dana, onda posti 13., 14. i 15. dan!”

Kako se post u Bijelim danima nagrađuje desetorostruko, ova tri dana inšAllah vrijede kao trideset dana, što je jednako cijelom mjesecu.

S obzirom da predstoje najkraći dani u godini, a nagrada za post je velika, pozivamo vas da iskoristimo ovu blagodat i steknemo mnogo dobra na lahak način.

Nekoliko motivacijskih predaja o ibadetu zimi:

Ebu Seid El-Hudri, r.a., prenosi da je Poslanik Muhammed, salallahu alejhi we sselam, rekao: „Zima je proljeće za vjernika, duge su njegove noći pa ih provodi u ibadetu a kratki su dani pa ih posti.”

Ebu Hurejre, r.a., je govorio: -Hoćete li da vas uputim na lahko stjecanje zarade sevapa? Prisutni rekoše: -Hoćemo. On reče: -Lahak način zarađivanja sevapa je post zimi.

Omer, r.a., je rekao: “Zima je blagodat i lahka zarada onima koji čine ibadet.”

Hasan Basri je rekao: “Divno li je doba za vjernika zima, noći duge pa može klanjati a dani kratki pa ih je lahko postiti,” a u drugoj predaji kaže: “Divan li je bliski prijatelj vjerniku zima, noći su duge pa klanja a dani su kratki pa ih posti.”

Vremena počinjanja posta (zore) i prekida posta (akšam) možete pogledati na vaktiji Islamske zajednice.

Akos.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!