Poslanikova Deva
PoslanikovaDeva

Poslanikova, a.s, deva je ‘pametnija’ od mnogih muslimana

Bitan detalj iz Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, Hidžre (ulazak u Medinu)

Naime, kao što je poznato, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nakon što je ušao u Medinu te njene stanovnike učinio radosnim i sretnim, svako od njih je silno želio da ugosti Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u svojoj kući. Dok je jašući na svojoj devi, prolazio kroz Medinu, ljudi su uzimali uzde njegove deve kako bi je svratili u svoje dvorište.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zahvaljujući se muslimanima na pozivu i toploj dobrodošlici, kratko i jasno je rekao:”Neka, pustite moju devu, njoj je naređeno šta da čini (gdje da odsjedne).”

Ovo je Allahova mudrost i prvo upustvo od strane Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, muslimanima, vezano za održivu zajednicu, a to je, da se ne smije praviti razlika u društvenoj zajednici, kako se ne bi povrijedili osjećaji drugih ljudi.

Da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prihvatio poziv plemena Evs, naljutilo bi se pleme el-Hazredž i suprotno. Ili, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prihvatio poziv nekog od trgovaca Medine, možda bi se nezgodno osjećao onaj siromah. Dakle, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ovim činom je pokazao, da su oni za njega svi isti, samo stanovnici Medine, mještani, predani i vrijedni ljudi, nije gledao ugledne, bogate, plemenske starješine, nego je Allahovom mudrošću, pokazao da u islamu, nema mjesta privilegijama, nego da svako ima svoje mjesto i da svakom treba pružiti priliku.

Zbog toga, šejh Atije ibn Salim, rhm., je rekao: “Ako je deva, postupila po Allahovom naređenju, šta onda tek kazati za postupak Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.”

Danas kad vidimo stanje među nama, očito je, da je Poslanikova deva pametnija i opreznija od mnogih muslimana.

Piše: Saudin Cokoja

Akos

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!