Djelo koje će nam zaštititi lice od džehennemske vatre, prilikom polaganja računa

In Sudnji Dan, Život poslije smrti
DjeloKojeCeNasZastititi

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio da će robu kada stane pred Uzvišenog Allaha radi polaganja računa, u susret izaći Vatra i stati naspram njegovog lica. Također nas je obavijestio i to da će sadaka štititi svoga sahibiju (onoga koji ju je davao) od Vatre.

Bilježi se u dva Sahiha od Adi j b. Ha tima da je Allahovog Poslanik alejhi selam, rekao: “Svaki od vas će razgovarati sa svojim Gospodarom bez posrednika. Kada čovjek pogleda na svoju desnu stranu vidjeće ono što je pripremio od djela, kada se okrene i pogleda na lijevu stranu vidjeće ono što je pripremio od djela, pa kada baci pogled ispred sebe, ispred svojih očiju će ugledati Vatru, zato se čuvajte Vatre pa makar sa pola hurme.”

Imam Muslim bilježi hadis Adija b. Hatima kojeg on prenosi od Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem u kojem je rekao:

“Ko je od vas u stanju da se zaštiti od Vatre pa makar sa pola hurme neka to i uradi.”

Dok imam Buharija bilježi hadis Adija b. Hatima kojeg on prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kojem je rekao: “Svaki od vas će stati pred svoga Gospodara, tada između Njega i vas neće biti zastora niti prevodioca koji će prevoditi. Allah će upitati roba: “Zar ti nisam dao imetak?” “Jesi!” “Zar ti nisam poslao poslanika?” “Jesi!” Čovjek će tada pogledati desno i ugledati vatru, pa će baciti pogled na lijevu stranu i vidjeti vatru! Zato neka se svako od vas zaštiti od Vatre pa makar sa pola hurme, a ako ni to ne nađe onda lijepom riječi.”

Abdurahman b. Se mure prenosi da je Allahov Poslanik alejhi selam jednog dana izašao pred njih i rekao: “Sinoć sam u snu vidio čudne stvari”, zatim je spomenuo poduži hadis u kojem između ostalog stoji: “Vidio sam čovjeka iz moga ummeta kako pokušava da zaštiti svoje lice od džehennemske vatre i njenih iskri, u tom je došla njegova sadaka i napravila pregradu između njegove glave i vatre, praveći tako i hlad na njegovom licu.” Hadis je prethodno spomenut.

Iz knjige: STRAH OD VATRE I SPOZNAJA STANJA KUĆE PROPASTI

Autor: El-Hafiz Ibn Redžeb El-Hanbeli El-Bagdadi El-Dimeški

Priprema: Put vjernika

You may also read!

dova protiv poplava

Naučite dovu koju je učio Muhammed a.s. protiv poplava

Dova koju je Muhammed, s.a.w.s., učio u zaštiti od velike kiše: اللهم حوالينا ولا علينا اللهم على الأكام و ااظراب و بطون

Read More...
Mladi Hafiz Autizam

Uprkos autizmu, 16-godišnjak hafiz Kur’ana

Dobio diplomu o položenom ispitu hifza Uprkos autizmu, tinejdžer iz Turske Ozan Memis naučio je Kur’an napamet i od

Read More...
Odabir Hajirli Supruge zenidba

Kako odabrati hajirli suprugu

Savjeti mladićima da vode računa prilikom izbora žene Ebu Hurejre, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, alejhi sselam, rekao: ”Ženu udaju

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!