Meleki Duhan
MelekiDuhan

Da li meleki ulaze u kuću kojoj se konzumira duhan?

Pitanje: Es Selamu alejkum! Čitam pitanje koje glasi “U koju kuću ne ulaze meleki” pa nešto pomislih da li u kuću u kojoj se konzumira duhan ulaze meleki

Molim vas da mi ako ste u mogućnosti odgovorite na ovo pitanje. Allah vam dao svako dobro!

Odgovor: Ve alejkumu selam. Vjerodostojni hadisi ukazuju da meleki ne ulaze u kuću u kojoj ima slika i pas i da se ne spuštaju među skupinu ljudi među kojima ima osoba koja kida rodbinske veze.

Također je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, rekao: ” Ko bude jeo bijeli ili crveni luk, prasu, neka se ne približava našim mesdžidima.

Zaista meleka uznemirava ono što uznemirava sinove Ademove.” ( Muslim) Prethodni hadis ukazuje da ružni mirisi uznemiravaju meleke ali ne ukazuje da oni ne ulaze u kuću u kojoj se nalaze ružni mirisi.

Sigurno da duhan ima odvratniji i ružniji miris od crvenog i bijelog luka i prase, čak više konzumiranje duhana je haram za razliku od luka i prase.

Zato svaki musliman treba da teži da njegovo tijelo, odjelo, kuća odišu lijepim i prijatnim mirisima kako nebi uznemirivao sinove Ademove i meleke koji se nalaze oko njega. Allah najbolje zna

Mr. Osman Smajlović

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!