Hadzinici Se Vratio Vid
HadziniciSeVratioVid

Allahu ekber! Hadžinica Nefisa prohodala bez vodiča, jer joj je nakon dova na Arefatu Allah vratio vid (Foto)

U događaju koji ukazuje na veličinu odnosno veličanstvenost islama i hadža, jednoj starijoj nani

Tunižanka Nafisa al-Kurmazi (70 godina) izgubila je vid prije godinu i pol dana nakon izljeva krvi u mozak i u tom periodu potpuno je bila oslijepila, sve dok ove godine, Allahovom voljom, nije došla da obavi hadždž.

U toku hadžskog obreda stajanja na Arefatu, skrušeno i ponizno je u svojim dovama molila Allaha da joj povrati vid i Allah dž.š. je uslišao njezine dove, jer je na iznenađenje svih prisutnih oko nje, odjednom počela sama hodati razgledajući oko sebe, a do tog trenutka se kretala uz pomoć svjih sinova koji se nisu odvajali od nje.

U događaju koji ukazuje na veličinu odnosno veličanstvenost islama i hadža, jednoj starijoj nani iz Tunisa vratio se vid kojeg je izgubila prije više od godinu i pol, tokom njenog stajanja i za vrijeme boravka na Arefatu, u ponedjeljak, tj. ove godine na hadžu.

Sedždu zahvale na vraćenom vidu Allahu Svemogućem činila je hadžinica u sedamdesetim, Nefisa el-Karmazi, dok su prisutni oko nje tekbirali i Allaha veličali na Arefatu, u šatorima u kojim su bile smještrene hadžije Tunisa. Inače, hadžinica Nefisa je izgubila vid prije godinu i pol otprilike, nakon što je imala moždani udar.

Hadžinica Nefisa nakon toga je prohodala bez vodiča, bez potrebe da je neko vodi ili pri tome pomaže govoreći:”Allah me počastio vraćanjem vida, Njemu neka je svaka hvala i zahvala na blagodatima kojima me je obasuo na najčišćem dijelu Zemlje, u njasvetijem danu godine”, misleći pri tome na Arefat i boravak na Arefatu.

Jedan od radnika na terenu za usluge hadžija arapskih zemalja je opisujući hadžinicu Nefisu i govoreći o njenom slučaju rekao: “Nefisa je srčano Allahu upućivala dove na Arefatu, nakon što joj je Allah odredio i omogućio obavljanje hadža ove godine, da joj Allah vrati njen vid, ponizno i skrušenog srca je dovila, pa joj se Allah njenim dovama odazvao, pa je iznenadila prisutne oko sebe hodajući i krećući se sama, dok se ranije nije mogla kretati bez pomoći jednog od njenih sinova”.

Važno je napomenuti da je već sada hadžinica Nefisa u sedamdesetim godinama, majka je troje djece,  po prvi puta obavljala hadž  u svom životu, a je govorila često onima oko sebe:”Došla sam u ovo čisto i sveto mejsto, na ubjeđenju sam da će mi Allah moju želju ostvariti i vid mi povratiti”.

Njena ‘uporna’ dova je bila:”Moj Gospodaru došla sam ti slijepa, pa mi vrati vid mojim očima” (op.prev., na arapskom se ovo rimuje), od njenog stupanja i dolaska na Arefat.

Preuzeto sa: Saff.ba / dzemat-sabah

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!