Kopanje Nosa
KopanjeNosa

Posljedice kopanja po nosu (Islamski stav i propisi)

Šta se dešava onima koji često ,,kopaju“ po nosu?

Naučno-zdravstvene studije:

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta unutar jednog sata kada im je dosadno na poslu. Studija objavljena u časopisu “Journal of Applied Microbiology” pokazala je da trećina svih zaraza u telu prenosi se upravo ovim putem.

Prestanite da kopate u potrazi za ‘zlatom’! Osobe koje imaju naviku guranja prstiju u nosnu šupljinu imaju 51 odsto više šanse za dobijanje bakterije “Staphylococcus aureus”. Ovi podaci objavljeni su u časopisu “Infection Control and Hospital Epidemiology” još 2006. godine.

Stručnjaci savetuju da bi trebali imati što kraće nokte, jer je koža ispod ovog rožnatog dijela tijela jako osjetljiva, i predstavlja ‘džepove’ za zadržavanje opasnih bakterija iz okoline. Opasnost je veća ako redovno ne čistimo taj dio tijela, ili činimo na neogovarajući način – gurajući nokte druge ruke ili oštre predmete pod osetljivu kožu nokta.

Vjerske predodžbe o ovoj temi:

Ipak, shodno islamskoj kulturi i propisima vezanih za higijenu, najbolje se pridržavati uputa našeg Poslanika, a to je da redovno režemo nokte kako nebismo privukli razne bakterije.

Ovdje moramo naglasiti da po islamu nije dozvoljeno imati duže nokte, bez obzira što mnogi „održavaju“ i redovno čiste. Ovo se odnosi posebno na žensku populaciju, koje pod izgovorom čišćenja i održavanja imaju duže nokte.

Preuzeto sa: zadovoljna.hr

Obrada: www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Subhanallah, jako zanimljivo: Koka poreda sve žito i ispiše riječ ‘Allah’ na arapskom jeziku (Video)

Ovo je jedna zanimljivost vezana za islam i što posebno čudi da apsolutno “niti jedno …

error: Oo !!