Blagoosiljanje
DonosenjeSalavata

Najodabranije prilike za blagosiljanje Poslanika s.a.v.s. Jedan ot trenutaka je prilikom vjeridbe žene…

Deset preporučenih stanja i prilika u kojima trebamo donosivati salavate na Poslanika a.s.

l. Najvažnija i najdokazanija prilika za blagosiljanje  Vjerovjesnika, s.a.y.s., je na zadnjem sjedenju (tešehhudu) u namazu. Svi su muslimani jednoglasnog mišljenja da je njegovo blagosiljanje u namazu vjerozakonom propisano, s tim što nisu suglasni o stepenu obaveznosti.

2. Za vrijeme dženaze-namaza poslije drugog tekbira. U tom smislu od Ez – Zuhrija se prenosi da je rekao: “Cuo sam od Ebu U mame b. Sehla b. Hunejfa kada je Se’idu b. el-Musejjibu rekao: ‘U dženazi-namazu sunnet je proučiti Fatihu, blagosloviti Vjerovjesnika, s.a.v.s., iskreno se zamoliti za umrlog, učeći dovu samo jednom, a zatim u sebi predati selam.”

3. Kada se spomene Allahov Poslanik, s.a.v.s., s tim što nema jednoglasnog mišljenja o stepenu obaveznosti, kada se svaki put  spomene ime Allahova Poslanika, s.a.v.s. Et-Tahavi i el-Halimi kažu: “Svaki put kada se spomene Poslanikove, s.a.v.s., ime, vadžib je blagosloviti ga.” Drugi, pak, kažu da je to mustehab, a ne obaveza iz koje bi proizilazio grijeh onoga ko to propusti učiniti.

4. Prilikom ulaska u džamiju i izlaska iz džamije. Od Fatime, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Kada ulaziš u džamiju izgovori: ‘U ime Allaha! Pozdrav Allahovu Poslaniku! Bože, blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu, oprosti nam i otvori vrata Tvoje milosti!’, a kada završiš (tj. kada izlaziš) ponovo to izgovori, s tim što ćeš sada reći:’… i otvori nam vrata Tvoje dobrostivosti!”

5. Poslije slušanja ezana, jer je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Kada čujete mujezina, ponavljajte ono što on izgovara, a zatim me blagoslovite, jer ko mene blagoslovi jednom, Allah će njega blagosloviti deset puta. Zatim zamolite Allaha da mi da visok položaj u Džennetu   jer je to mjesto u Džennetu koje zaslužuje samo jedan Allahov rob, a ja se nadam da ću to biti ja. Ko za mene zamoli to mjesto u Džennetu  zaslužio je moje zauzimanje za njega na Sudnjem danu (šefa ‘at)

6. Prilikom upućivanja dove, jer se u hadisu koji prenosi Fudala b. Ubejd, drug Allahova Poslanika, s.a.v.s., kaže: “Allahov Poslanik, s.a.v.s., čuo je kako jedan čovjek moli u namazu, a da prethodno nije pohvalio Allaha, niti zamolio blagoslov za Vjerovjesnika, s.a.v.s., na što je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: ‘Ovaj je požurio.’ Potom je ovoga pozvao, pa je- obraćajući se i njemu i okupljenima- rekao: “Kada neko od vas klanja, neka prvo zahvali svome Uzvišenom Gospodaru, zatim neka zamoli blagoslov za Vjerovjesnika, s.a.v.s., a neka onda moli štahoće!”

7. U petak, jer u hadisu koji prenosi Evs b. Evs stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Vaš najbolji dan je petak. U njemu je stvoren Adem, u njemu je umro, u njemu će se puhnuti (u rog) i u njemu će biti udar. Zato me što više blagosiljajte, jer se vaši blagoslovi meni pokazuju.’ “Allahov Poslaniče,” -upitali su”kako će ti se, kada istruhneš, pokazivati  naša blagosiljanja?” – na što je on odgovorio: “Allah je zemlji zabranio da jede tijela vjerovjesnika.”

8. Prilikom hutbe za vrijeme džuma-namaza, bajram-namaza, kišne dove i slično.

9. Prilikom ustajanja i napuštanja druženja.

10. Prilikom vjeridbe žene za ženidbu.

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!