Lice Gospodara
Gledanje u lice

Gledanje u lice Uzvišenog Allaha. Kako će izgledati gledanje u lice našega Gospodara:

Kako će izgledati gledanje u lice našega Gospodara:

Gledanje u lice Uzvišenog Allaha Uzvišeni Allah veli: Toga Dana će neka lica blistava biti, u Gospodara svoga će gledati. (El-Kijame, 22.-23.)

Uzvišeni, također, veli: One ko;i čine dobra  djela čeka nagrada, i vise od toga. (Junus, 26.)

Pod riječima Uzvišenog “i više od toga” misli se na gledanje u lice Uzvišenog Allaha.

Sama riječ  hasen  znači Džennet. U tom smislu se od Suhejba prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., pro učio: One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga , a zatim rekao: “Kada stanovnici Dženneta uđu u Džennet, a stanovnici Džehennema u Džehennem, začuće se poziv:

‘O stanovnici Dženneta, vi kod Allaha imate još jedno obećanje koje hoće da vam sada ispuni.’ Na to će upirati: ‘Kakvo je to obećanje? Zar nam nije dao da nam težinadobrih djela pretegne? Zar nam nije dao da nam lica budu bijela? Zar nas nije uveo u Džennet i izveo iz Džehennema?’

On (tj. Poslanik) je  rekao: ‘Zatim će se podići zastor pa će ugledati lice Uzvišenog Allaha, pa im ništa što im je dato neće biti draže od gledanja u Njega. To će biti nagrada nad svim nagradama i vrhunac uživanja. Na sve druge blagodati o kojima smo do sada govorili, naspram ove, će se zaboraviti.

Ne samo da ovom susretu stanovnika Dženneta sa svojim Gospodarom neće biti kraja, već nijedna druga džennetska blagodat toj nagradi neće biti ni slična, a kamoli  ravna!

BISTRO MORE POBOŽNOSTI I SUPTILNOSTI Sabrao i priredio: AHMED FERID Prijevod:

hfz. HASAN POP ARA

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!