PoslanikDanijal
Poslanik Danijal

Vjerovjesnik koji je nakon zarobljavanja bačen među lavove, i Allahovom voljom ostao živ

On je bio jedan od vjerovjesnika, koji su poslati Benu Israilu (izraelcanima)

Nije poznato tacno vrijeme kada je poslat istima, ali sigurno je da je bio u periodu izmedju Davuda, a.s., i Zekerijja, a.s. Poznato je da je u njegovom peridu bio Nabukonadosor, koji je srusio Bejtul Makdis (Jeruzalem), pobio mnogo israelcana i zarobio Danijala, a.s.

Danijal je hebrejsko ime, a znaci “Allah je odredio”.

Biljezi se od Ibn Ebi Dunja da je Buhtanasar (Nabukonadosor), kada je zarobio Danijala, stavio ga u bunar zajedno sa dva lava, medjutim oni mu nisu naudili. U toku svog zarobljenistva, Danijal je pozelio hranu i pice. Allah, svt, je objavio Allahovom vjerovjesniku Hermiji da pripremi hranu i pice za Danijala, pa Hermija upita Allaha, svt, “Gospodaru moj, ja sam u casnoj zemlji u Samu, a Danijal u gradu Babil u Iraku”, pa je Allah, svt, rekao “Cini sta sam ti naredio, na tebi je da ucinis sta sam ti rekao, a na nama je da cemo tebi poslati onoga koji ce te nositi zajedno sa onim sto pripremis za Danijala”.

Hermija je uradio kako mu je naredjeno. Potom je dosao onaj koji ga je ponio do bunara u kojem je bio Danijal. Danijal je upitao: “Ko si ti”, rekao je “Ja sam Hermija”. “Ko je tebe poslao?” upita danijal. “Poslao me je tvoj Gospodar”, odgovori Hermija.

Danijal rece: “Moj Gospodar mene spomenuo?” kaze “da”, pa Danijal rece: “Hvala Allahu koji nije zaboravio onoga ko njega spominje, hvala Allahu koji se odazvao onome ko Ga je zamolio, hvala Allahu Koji onome koji se pouzda u njega neprepusta ga drugome, hvala Allahu Koji uzvraca dobrocinstvom za dobrocinstvo, hvala Allahu Koji nagradjuje za sabur spasom, hvala Allahu koji otklanja nasu tegobu i brigu, hvala Allahu koji nas stiti kada omalovazimo nasa djela i hvala Allahu, koji je nasa nada kada izgubimo svaku nadu”.

Poznato je da je pronadjeno u doba Omer ibnul Hataba tijelo od Danijala, a.s., kada su ashabi bili u bitci na Tustor u Perziji. Konsultovali su se sa Omerom, r.a., sta da urade sa njegovim tijelom. Pa je omer naredio da ga ukopaju i sakriju njegov kabur, kako kasnije ljudi nebi mogli da ucine sirk obozavajuci njegov kabur.

Šejh Imad el Misri

Sebil.eu

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!