Ucac Rukje
UcacRukje

Dobar liječnik Kur’anom (učač rukje) mora poznavati medicinu

Ako on ne razumije dijagnozu i stanje vašeg zdravlja postoji rizik da ugrozite sebe

Islam je vjera razuma, nauke i ravnoteže. Osobe koje imaju isključive stavove prema određenoj nauci i takav stav temelje na ajetima i hadisima imaju apsulutno pogrešno razumijevanje islama

Historija širenja islamske civilizacije sa Arapskog poluotoka kroz preuzimanje dostignuća područja koja su osvajana i njihova unapređivanja su rezultirala zlatnim periodom za nauku u vremenu kad je Europa bila u mračnom Srednjem vijeku.

Danas, nažalost, pored pogrešnog razumjevanja odnosa islama i nauke mnoge osobe koje imaju šerijatsko znanje i liječe ljude Kur’anom svode medicinu u islamu na hidžamu, čurokotovo ulje i med. Pored “nadrihodža”, odnosno sihirbaza koji “liječe” ljude ogroman problem prave one osobe koje imaju kvalitetno šerijatsko znanje, ali su zapostavili medicini čime ugrožavaju zdravlje svojih pacijenata.

Ovom prilikom želimo skrenuti pažnju osobama koje se žele liječiti rukijom da uz sebe imaju medicinske nalaze i da o tome razgovaraju sa učačom rukije. Ako on ne razumije dijagnozu i stanje vašeg zdravlja postoji rizik da ugrozite sebe.

Tehnike liječenja Kur’anom nisu isto sto i sama rukja jer rukja je dova a nakon rukje ide odredena terapija kojom se uz Allahovu cisti sihr da se dzin vise nebi vracao a definisane su šerijatom, ali njihova primjena mora biti usklađena sa zdravstvenim stanjem pacijenta. Primjera radi ako pacijent ima šećer pogrešno je da mu učač rukje propiše med u terapiji, ili ako ima masnoću ne može mu propisati maslinovo ulje.

Dakle, osoba koja je samo učač rukije može da pogriješi u dijagnozi i terapiji, a osoba koja liječi učenjem Kur’ana uz poznavanje medicine ima sveobuhvatan pristup i mogućnost za pogrešku su minimalne.

O ovom problem govori Šerif Mohammed egipćanin koji živi u Hrvatskoj u ciklusu predavanja o rukiji.

Šerif Mohammed živi od pet godine u Hrvatskoj gdje je jedan je od rijetkih islamskih egzorcista koji je dobio certifikat za rad. U Zagrebu ima svoju ordinaciju, reputaciju i imidž izuzetno sposobnog duhovnog iscjelitelja. Liječi isključivo rukijom – učenjem određenih poglavlja iz Kur’ana. Kroz „njegove ruke“ prolazili su opsihireni ljudi svih uzrasta, nacija i profila. Primao je i liječio političare, advokate, sportiste, estradne zvijezde, glumce, doktore, vojna lica, poduzetnike, muslimane, kršćane, ateiste…

O njemu smo ranije pisali na portalu Akos.ba, opširnije može pročitati ovdje.

Rukija i medicina

“Kad se spomene islamska medicina mnogima na um padne samo hidžama, samo to i ništa više. To je velika greška jer islamska medicina nije samo hidžama. Hidžama je samo jedna od aspekata islamske medicine”, kaže Šerif.

U ovom predavanju on objašnjava odnos islama i medicine kroz dva poznata hadisa. Prvi hadis govori o praksi konzumiranja 7 hurmi ujutro svakog dana. Osoba koja to bude praktikovala bit će zaštićena od otrova i sihira.

Drugi hadis je vezan za pojavu kuge. Poslanik, a.s., savjetujući ashabe kako da se ponašaju kad se pojavi kuga uspostavlja princip karantene koji tek u 19. stoljeću naučnim metodama otkriven.

Na kraju predavanja, iz navedenih hadisa se zaključuje da Muhammed, alejhi sselam, poručuje da je kvalitetan učač rukije onaj koji poznaje šerijatske nauke i medicinu. Ovo je u praksi realizirano u Maleziji gdje na studijima medicine se uči o rukiji, a u bolnicama imaju odjeli za liječenjem rukijom. Kroz ovaj sistem u Maleziji imamo doktore koji su stručni i u medicini i u šerijatskim naukama koje tretiraju pitanja rukije, hidžame itd.

Akos.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!