EfendijaVelicEzan
EfendijaVelicEzan

Efendija Velić objasnio zašto se ne čuje ezan s Begove džamije: ‘Nama ne smetaju zvona, ali neka se čuje i ezan.’

Poznati sarajevski imam Muhamed Velić na svojoj Facebook stranici objavio je status kojim objašnjava zašto se ne uči ezan na Begovoj džamiji. Status prenosimo u cjelosti:

U Ferhadiji, jednoj od najpoznatijih i najprominentnijih sarajevskih ulica, ezan se ne čuje. Čuju se zvona s Katedrale i Saborne crkve, ali se ezan ne čuje. Nek se čuju zvona i treba da se čuju, to nama ne smeta, nikad nije smetalo, niti će smetati, sve dok se budemo držali principa koje je Bog objavio, ali zato treba da se i ezan čuje.

A zašto se ezan ne čuje, kad u Ferhadiji ulici ima džamija, koja je aktivna, otvorena i u kojoj se klanja beš vakat?! Ona je jedna od naših najpoznatijih i najljepših džamija. Ali s njene munare ezan se ne čuje. I to zbog tehničkih razloga!

Grom je nekad u munaru udario pa je ozvučenje razvalio, zbog toga se ezan ne čuje. A i cjelokupno ozvučenje u džamiji je na izdisaju. Ljudi za vrijeme džume jedva razumiju i čuju šta imam govori, i u džamiji i ispred džamije, zbog lošeg ozvučenja. Isto tako, ozvučenja okolnih restorana i kafića su mnogo jača od džamijskog ozvučenja.

Zato, kao imam Ferhadije džamije, a preuzeo sam dužnost prije dvije hefte, želim a i osjećam obavezu da pozovem dobre ljude da investiraju na Allahovom putu, pa da se kupi i ugradi dobro i profesionalno ozvučenje, dostojno ove lijepe i značajne džamije.

Da se glas imama jasnije i bolje čuje i da se glas mujezine uopće čuje! Naravno, da se Božija Poruka širi na sve strane.

Neka Uzvišeni Allah nagradi sve dobre ljude, vakife, koji će se odazvati na ovaj poziv pa investirati u ovu našu džamiju i ljepoticu Ferhadiju. A i one koji bi željeli a nisu u mogućnosti, nek nas se sjete dovom!

Allah vas nagradio i poživio, dobri ljudi! – završava efendija Velić

Odmah su na Facebooku počeli pristizati komentari podrške i pomoći da se napravi ozvučenje na jednoj od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini.

*Kako smo dounali, tekst je objavljen prošle godine

(Adnan Herco/Foto: Hayat)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!