Muslimanka Muz Ljubav
MuslimankaMuzLjubav

Drage muslimanke, ovo su neki savjeti koji će dovesti do muževe ljubavi i naklonosti prema supruzi, pa ih pročitajte

Kako da žena stekne muževu naklonost

Ovo su tek neki savjeti koji će dovesti do muževe ljubavi i naklonosti prema supruzi, pa neka se ona potrudi, onoliko koliko može, da sukladno njima postupi…Muž voli da je njegova supruga pokorna Svevišnjem Allahu i Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u tajnosti i na javi, i da je čestita, i da čuva njegov imetak i čast, i da ga obraduje svojom ljepotom, i da ga zadivi svojom inteligencijom… Muževa ljubav i vezanost za svoju suprugu biva srazmjerno ljepoti njezina ponašanja i zahvalnosti. Muž voli da je njegova žena vesela i s osmijehom na licu.

Žena će muževu naklonost steći ukoliko svoje potrebe od njega bude tražila u odgovarajućem vremenu, ne uvijek i ne u svim prilikama, i time što neće, kad s njime razgovara, podizati glas, i time što će se strpjeti ako muž zapadne u teške materijalne prilike, i potičući ga na održavanje rodbinskih i prijateljskih veza, i pokazujući da voli dobro i upinje se da ga širi među ljudima, i istinoljubivošću, i odgajajući svoju djecu da vole vjeru i budu poslušna, a ne pomažući im u onom što njemu, mužu, nije drago, i ne srdeći se.

Muž voli da njegova žena bude skromna, te da se ne ruga drugim ljudima i ne ismijava ih, i da se ne dvoumi u priznanju greške kad pogriješi, i da ne bude obmanuta porijeklom ili ljepotom, i da održava čistoću tijela, odjeće i da izgleda otmjeno, i da odijeva odjeću koja se njemu sviđa, i da kuha njemu draga jela.Suprugu je drago da supruga ne izbjegava intimni odnos, i da se poslije spolnog odnosa okupaju zajedno, na osnovi predanja u kojem Aiša, radijallahu anha, kaže: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i ja kupali bismo se poslije spolnog odnosa iz jedne posude iz koje smo vodu naizmjenično grabili, a ruke su nam se u njoj ukrštale.” (El-Buhari i Muslim)

Muž također voli da se njegova supruga strpi ukoliko on ima neku nepoželjnu osobinu i voli da u njemu traži pozitvnosti, a ne negativnosti (jer niko nije savršen), i voli da mu supruga stavi na znanje da joj je važan te da je u potrebi za njime kao što su joj potrebni voda, hrana i kisik, jer muž ne može voljeti ženu koja pokazuje neovisnost o njemu i ne cijeni njegove zasluge. Supruga treba izbjegavati podsjećanje muža na njegove greške i propuste, nego se uvijek treba prisjećati lijepih trenutaka koje su zajedno proživjeli.

Razborita je ona supruga koja iskazuje krajnje poštovanje prema članovima muževe porodice i zadovoljstvo time što ih poznaje, pa makar njihov odnos spram nje ponekad i ne bio onakav kakav treba biti – ženina grubost prema muževoj rodbini može dovesti do mnogih problema koji mogu dovesti brak u pitanje.Supruga treba muža, kad izlazi napolje ili kad polazi na put, ispratiti riječima punim ljubavi koje nedvosmisleno ukazuju na to da on nastanjuje dubinu njezina srca, nastojeći biti u njegovoj blizini sve do trenutka kad mora proći kroz ulazna vrata.

A treba ga dočekati, kad se vrati kući, iskazujući mu dobrodošlicu, radosna i nasmijana. Neka mu, k tome, izrazi zahvalnost za sve što čini za nju radeći u firmi ili se baveći trgovinom zarad njezinog dostojnog života. Štaviše, neka veću važnost pridaje njemu i njegovim zaslugama nego što pridaje najdražim osobama, pa makar se radilo o roditeljima.

Žena ne treba u prisustvu muža hvaliti drugog muškarca jer to može u njemu probuditi ljubomoru i porušiti njegovo dostojanstvo te izazvati probleme u porodici; ne treba se u prisustvu muža baviti ničim, osim ako se ne radi o neophodnim svakodnevnim poslovima, pa se ne treba baviti čitanjem sadržaja na zajedničkim čatovima (na Viberu ili WhatsAppu), odnosno ne treba se bespotrebno zadržavati u kuhinji ili u drugoj sobi, a ako pak mora, onda neka se izvini i podsjeti ga da je u njezinom srcu te da će, odmah čim završi, doći kod njega, ne bi li mu se dovoljno posvetila i ispoštovala pravo skrbništva koje je mužu Sveznajući Allah dao.

I ne treba supruga dozvoliti da se bilo ko miješa u njihov bračni život, a svoje bračne probleme rješava s mužem, ne pozivajući u pomoć ni rođake ni prijateljice.Razborita supruga glasno moli dragog Allaha da se njezin suprug s puta vrati živ i zdrav, birajući riječi koje će njega, muža, potaknuti da se što prije vrati kući.

A ako joj telefonira dok putuje, ne govori mu ništa što bi ga moglo uznemiriti (kao, naprimjer, da se dogodilo nešto neočekivano ili nepovoljno); naprotiv, treba se s njime našaliti i uliti radost i optimizam u njega.Suprug voli da se njegova žena, ako raspolaže novcem i ulaže u poslove, posavjetuje s njime u vezi s određenim projektima jer se time osnažuje njihovo međusobno povjerenje. Njemu je također drago da mu se supruga zahvali na poklonu, i to birajući najslađe riječi koje će ga ganuti, jer muževu ljubav povećavaju lijepe, iskreno, a ne izvještačeno rečene, riječi.

Iz knjige: “Sex u islamu – umijeće vođenja ljubavi” (koja je u pripremi)

Prijevod: Abdurrahman Kuduzović

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Poučna priča o ženi koja je “ugostila” tri nepoznata gosta

Jedna žena je pred svojom kućom ugledala tri nepoznata musafira, pa im je rekla: „Vidim …

error: Oo !!