Zena Muski Prijatelji
ZenaMuskiPrijatelji

Molim vas za savjet! Šta da radim? Moja supruga me vrijeđa, kontaktira sa drugim ‘muškim prijateljima’. Da li da to trpim zbog djece ili da se razvedem?

Razgovor koji je vidio od svoje žene sa njezinim bivšim školskim kolegom

Es-selamu alejkum! Sa suprugom sam u braku deset godina, imamo malu djecu. Od samog početka našeg braka počela je da me vrijeđa. Prvo je uvredljive riječi upućivala mojim roditeljima koji su je prihvatili kao svoje rođeno dijete, a koji ne žive sa nama, oni su u Bosni, a mi živimo u jednoj od zapadnih zemalja.

Ja sam nedavno isto tako slučajno naišao na njen otvoren Facebook profil i vidio jedan njen razgovor sa jednim njenim školskim prijateljem u kojem joj on, između ostalog, govori kako bi bila stalno na trudničkom da je sa njim, a ona mu se smije i odgovara da bi joj trebao vrtić za djecu da su zajedno, i na kraju je on naziva svojim anđelom čuvarom. Ja sam se šokirao kad sam to pročitao i sve sam to kopirao i poslao njenoj braći da ne misle da ih lažem.

Nedavno se moja supruga i pokrila, počela je na poslu da nosi mahramu, klanja iako joj je veoma teško da obavlja noćne namaze, a pogotovo sabah. Ne znam šta da radim zato vas i molim za savjet. Prije dva dana budio sam je na sabah-namaz, a ona mi je na jedan veoma drzak način odgovorila: “Miči se, divljače, od mene!” To su riječi moje supruge, koja se eto kao pokrila.

Ne znam dokle više i šta da radim, trpim, prelazim preko uvreda, a ona stalno tjera po svome, da je uopće nije briga šta ja mislim ili šta joj kažem. Uvijek je tu po društvenim mrežama i sa nekakvim prijateljima sa kojima više priča o svome životu nego sa mnom. Molim vas za savjet, da li trpjeti ili se rastaviti, mnogo mi je teško zbog djece i šta će sa njima biti poslije ako se rastavim od nje.

SAVJET

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG!

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu, cijenjeni brate!

Vjernici jedni druge pozivaju na sabur, ali postoje i granice sabura u kojima je on nekada pokuđen, a nekada i zabranjen, o čemu možeš razgovarati sa nekim od naše učene braće.

Izostanak tvoje ispravne reakcije na početku vašeg braka, kada si joj dozvolio da vrijeđa tvoje roditelje i dao prednost njoj u odnosu na njih, za koje kažeš da se prema njoj odnose kao prema kćerki, rezultirao je ovim današnjim stanjem koje je izmaklo kontroli.

Muž mora da bude ljubomoran prema svojoj porodici, da je čuva od svakog oblika grijeha i griješenja, a pogotovo suprugu od stranaca i nepotrebnih kontakata sa njima u kojima se dešava prelazak granice kojem si svjedočio u konverzaciji između svoje supruge i njenog školskog druga.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allah je ljubomoran, a i vjernik je ljubomoran. A Allah je ljubomoran prema vjerniku kada čini ono što mu je On zabranio.” (Buhari, Muslim i Ahmed)

Ako nije osjetila stid pred svojom braćom i pred tobom nakon što ste pročitali takve poruke, ako nije sama odlučila da se isključi sa interneta i društvenih mreža na kojima očito ne zna da se ponaša u skladu sa šerijatom, tada sigurno da još dugo nećeš vidjeti promjenu u njenom ponašanju, a Allah je kadar sve promijeniti.

Mahrama nije mjerilo imana, ali treba da sa sobom donese promjene u ponašanju i odnosu kako prema Allahu tako i prema okolini, pa ti predlažem da razgovaraš sa osobama koje imaju autoritet kod nje i koje su možda bile sebeb njenog hidžaba, da je upozore na pogubnost njenog ponašanja i tvog prava kod nje, koje je veoma veliko i koje može da joj bude uzrok džehennemske vatre ukoliko ne ispuni svoje obaveze prema tebi.

Abdullah b. Omer prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Svi ste vi pastiri, i svaki će pastir biti odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir, čovjek je pastir svojoj porodici, žena je pastirica u kući svoga muža i njegove djece. Svi ste vi, dakle, pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado.” (Rijadus-salihin, sahih)

Cijenjeni brate, ti si pastir svoje poridice i tu zadaću, zadatu od Gospodara svih svjetova, moraš izvršiti onako kako je On zadovoljan. Imaš pravo na sreću i sretnu porodicu. Imaš pravo na smiraj i nježnosti umjesto nedoličnog govora tvoje supruge koji ne priliči vjernici.

Enes b. Malik prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pomozi svoga brata, zalima – nepravednika i mazluma – onoga nad kim je nepravda učinjena!” Jedan od ashaba reče: “Allahov Poslaniče, pomoći ću ga ako je mazlum, ali kako da ga pomognem kad je zalim?” Alejhisselam reče: “Da ga spriječiš da nasilje učini, to mu je zaista pomoć.”  (Rijadus-salihin, sahih)

Molim te, uloži posljednji trud da joj pomogneš kao sestri muslimanki čuvajući je od griješenja i propasti, a zatim kao svojoj supruzi nadajući se nagradi Milostivog, Samilosnog za upornost i trud, a Allah upućuje na Pravi put koga On hoće.
Moraš joj dati na znanje da vaša djeca neće biti prepreka da prekineš vašu bračnu vezu ili da oženiš drugu ženu, ukoliko se ona nastavi tako ponašati prema tebi. Djeca koja rastu kao nijemi svjedoci vaših rasprava, svađa, nisu sretna u takvoj porodici.

Postavi granice koje ne smije prelaziti, napiši nova pravila u vašoj kući i daj joj na znanje da si se uistinu promijenio i zauzeo mjesto pastira u vašoj kući. Nemoj prelaziti granice i uskraćivati joj njena prava, već je pokušaj podučiti na lijep način, ali uz jasnu naznaku da nećeš odustati od krajnjeg cilja drastičnih promjena u kojima će svako imati svoja prava i ispunjavati dužnosti onako kako je šerijat propisao, a šerijat je uistinu najbolji čuvar porodice.

Odredi datum do kojeg želiš da vidiš promjene ili ćeš je zamijeniti onom koja će ti činiti dobročinstvo i sa kojom ćeš zajedno uživati u životu na ovome svijetu na putu do Dženneta, inšallah.

Uzvišeni Allah postavio je pravila : “Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje.” (En-Nisa, 34)

Ukoliko se ona nastavi oholiti i nedolično ponašati prema tebi, pa svako ima pravo izbora i Allah nikoga ne opterećuje preko njegovih mogućnosti.

“Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu je korist dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi. Gospodaru naš, ne kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo! Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas…” (El-Bekara, 286)

Molim Allaha da vam se smiluje i podari ono što je najveći hajr za oboje, za vaš dunjaluk i ahiret!
Allahumme amin!

Nađa Dizdarević

nasihat.de

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Pomozite ovom demobilisanom borcu koliko ko može: Kod kuće ima petero maloljetne djece (Možete provjeriti, ima broj telefona)

Žiro račun i broj mob.na koji mozete kontaktirati Zahida je. Imao je 50 KM invalidnine, …

error: Oo !!