Jedan od najružnijih običaja koji se može vidjeti u BiH

In Odgoj u Islamu, Vjera i život
Jedan Od Najruznijih Obicaja U BiH

Ovaj običaj se može vidjeti u sarajevskim džamijama i haremima istih, a vjerovatno i širom drage nam Bosne i Hercegovine, jeste izlaženje žena sa tevhida (ovako bi se u originalu trebalo zvati, premda ga većinom zovu TEHVID, što je lingvistički totalno apokrifno, jer TEHVID znači POŽIDOVLJENJE, a TEVHID označava Allahovu jednoću) i drugih manifestacija koje se odvijaju u džamijama, a koje su sa šerijatskog stanovišta u najmanju ruku jako diskutabilne, i to u vrijeme ezana.

Naime, čim ezan zauči i oglasi se poziv na namaz, dakle da se ide i dođe u džamiju, masa žena koje su bile na TEHVIDU, i rekoh inim džamijskim manifetsacijama, nahrupi ka džamijskim vratima, kako bi izašle iz džamije! Ne d’o Allah k’o da od nekog bježe, što zauči ezan!?

Što je gore, u svoj toj frtutmi, blokiraju ulaz i prilaz, pa se od njih u džamiju ne može ući..i one koji se odazovu ezanu, ne daju im ući u džamiju!

Mlađe, uglavnom odmah pobjegnu i zamaknu, starije ostaju pred džamijom čevetati i pričati, tako da onima koji hoće klanjati, nakon što probiju kordon i uspiju ući u džamiju, od njihovog graktanja nim alo lahko nije klanjat..jednostavno, teško se od svih tih tonova koncentrisati na namaz.

Ako im kažete nešto, brzo ćete dobiti odgovor! Rekoh-EZAN JE DA SE IDE U DŽAMIJU, NE IZ NJE, odgvoriše mi-SABUR!

Subhanallah, kako se riječ SABUR poteže i đe treba i đe ne treba, uglavnom gdje joj nije mjesto!

Pošto se ova stranica između sotalog bavi islahom i reformom, možda time i ponajviše, nađoh za shodno da ovo objavim, a Allaha molim da budemo od onih koji kada pozivaju dobru, i sami ga čine, a kada odvraćaju od onoga što nije dobro, i sami ga se klone, te da ne budemo od onih koji jedno rade, a drugo govore…

Prof. Sanin Musa

You may also read!

Kuranska Sura Covjek

Kur'anska sura koju bi trebao da zna napamet svaki čovjek!

Često zapadamo u depresivna stanja, posebno danas, kad sve imamo a nemamo ništa. Kur’an je lijek, Kur’an je savjet,

Read More...
Zbog Ovog Brak Propada

Veliki broj brakova se raspadne upravo zbog ovoga

Veliki broj brakova se raspadne zbog nepravilne upotrebe vremena. Gubljenje vremena do kasno uveče sa prijateljima je pogrešno. Gubljenje

Read More...
Slijepi Suprug Prica

Poučna priča: Slijepi suprug

Oženi se ljepoticom koju je volio u ime Allaha. Spajala ih je velika i iskrena ljubav. On je radio

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!