Je li muslimansko da dijete zove oca tata jer mom mužu je naziv “babo” staromodno?

In Islamski brak i porodica
Muslimansko Dijete Otac Tata Babo

Pitanje: Selam alejkum, poštovani. Zanima me, pošto sam udata i imam malu curicu 1,5 godina starosti, je li muslimansko da dijete zove oca tata, pošto se to meni nimalo ne sviđa, jer sam mišljenja da je babo naše, a tata zovu kršćani sa Balkana, a moj muž bi to učio dijete da ga tako zove i on ne želi za babo uopšte da čuje, a ja svog oca zovem babo pa me to malo vrijeđa.

Odgovor: We alejkumu selam! Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je upućivao na čuvanje islamskih običaja i tradicije, objašnjavajući nam da isti trebaju biti različiti od običaja i tradicija nemuslimana, bilo da se radi o načinu oblačenja, ili nadjevanju imena koja su striktno vezana za njihovu vjeru.

Rekao je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: “Ko oponaša jedan narod, on je od njih”. Recimo npr. da nemuslimani tačnije Srbi, nose kapice posebne, po kojima su prepoznatljivi, na nama je da se udaljimo od nošnje istih i sl.

Ovdje najviše nerazumjevanja se javlja kod onih koji su odrasli u sredini sa nemuslimanskom većinom i stopili su se u istu sredinu, pokupivši njihove adete (običaje).

I zaista istima je teško kad čuju nesto slično gore navedenom (odjeća, imena,pozdravi, bojenje jaja, kićenje jelke) i izražavaju negodovanje govoreći: “Pa sav narod tako radi”, ali u stvarnosti to su običaji drugih, a mi smo se uotpili u iste i ne primjećujemo da su ustvari to njihova obilježja. Prema tome i samo nazivanje oca ‘tatom’ je jedno od njihovih obilježja, što je na nama da ne praktikujemo.

Subhanallah, koliko su nemuslimani ponosni i čvrsto se drže svojih adeta, ni pod koju cijenu ne želeći ili jednostavno ne daju da se promijene, a pogotovo da prihvate nešto od muslimana. Žalosno je kako mi jednostavno i olahko prihvatamo njihove adete. Allah najbolje zna.

hafiz Imad el-Misri

You may also read!

Covjek Koji Se Stidio Svoje Supruge

Savjetujem vam da pročitate jer ćete naći pouku: Čovjek koji se stidio svoje supruge

Ovaj događaj nam je ispričao poznati kardiolog dr. Halid El Džebir. Priču nam je prenio na jednom od svojih

Read More...
Prijatelji Kajanje Roditelji

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im roditelji, kako se kaju… Stoga, pročitajte šta možemo uraditi za njih

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im umru otac ili majka, kako se kaju zbog određenih propuštenih postupaka dobročinstva

Read More...
JaSamSe Pobulila

“Ja sam se ‘pobulila’, pa gdje ću preuzet novac? Gdje ja da se obratim da dobijem pare?”

Taj telefon,čitav dan zvoni i veza se prekida nakon što se javim.Uh…Pomalo gubim strpljenje ali sama sebe korim i

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!