Je li muslimansko da dijete zove oca tata jer mom mužu je naziv “babo” staromodno?

In Islamski brak i porodica
Muslimansko Dijete Otac Tata Babo

Pitanje: Selam alejkum, poštovani. Zanima me, pošto sam udata i imam malu curicu 1,5 godina starosti, je li muslimansko da dijete zove oca tata, pošto se to meni nimalo ne sviđa, jer sam mišljenja da je babo naše, a tata zovu kršćani sa Balkana, a moj muž bi to učio dijete da ga tako zove i on ne želi za babo uopšte da čuje, a ja svog oca zovem babo pa me to malo vrijeđa.

Odgovor: We alejkumu selam! Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je upućivao na čuvanje islamskih običaja i tradicije, objašnjavajući nam da isti trebaju biti različiti od običaja i tradicija nemuslimana, bilo da se radi o načinu oblačenja, ili nadjevanju imena koja su striktno vezana za njihovu vjeru.

Rekao je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: “Ko oponaša jedan narod, on je od njih”. Recimo npr. da nemuslimani tačnije Srbi, nose kapice posebne, po kojima su prepoznatljivi, na nama je da se udaljimo od nošnje istih i sl.

Ovdje najviše nerazumjevanja se javlja kod onih koji su odrasli u sredini sa nemuslimanskom većinom i stopili su se u istu sredinu, pokupivši njihove adete (običaje).

I zaista istima je teško kad čuju nesto slično gore navedenom (odjeća, imena,pozdravi, bojenje jaja, kićenje jelke) i izražavaju negodovanje govoreći: “Pa sav narod tako radi”, ali u stvarnosti to su običaji drugih, a mi smo se uotpili u iste i ne primjećujemo da su ustvari to njihova obilježja. Prema tome i samo nazivanje oca ‘tatom’ je jedno od njihovih obilježja, što je na nama da ne praktikujemo.

Subhanallah, koliko su nemuslimani ponosni i čvrsto se drže svojih adeta, ni pod koju cijenu ne želeći ili jednostavno ne daju da se promijene, a pogotovo da prihvate nešto od muslimana. Žalosno je kako mi jednostavno i olahko prihvatamo njihove adete. Allah najbolje zna.

hafiz Imad el-Misri

You may also read!

Otac TriKcerke

Otac za bajram umjesto kćerkama, zadnje tri marke dao prosjaku. Kasnije se desilo čudo:

Bajram mubarek babo!!,- gurale su se tri kćerkice na vratima koja će prva poljubiti oca koji je upravo došao

Read More...
Kcerka PlacBajram

Obavezno pročitajte! Sva djeca obukla novu odjeću za Bajram, a ona kćerka vladara u oskudnoj odjeći

Spominje se da je jedanput, za vrijeme Bajrama, kćerkica Omera ibn Abdul-Aziza ušla kod babe plačući. Omer ibn Abdul-Aziz

Read More...
Ispravno ObucenHidzab

Za sestre – Ako ispunjavate ove uvjete, onda ste ispravno obukle hidžab:

Uvjeti vezani za oblačenje hidžaba: Prema Kur’anu i sunnetu, postoji šest osnovnih kriterijuma da bi oblačenje bilo ispravno: Obima

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!