Da li sam dužna da se odazovem mužu u bračnu postelju ukoliko sam u depresivnom stanju ili bolesna?

In Islamski brak i porodica
Glavobolja BracnaPostelja

Odgovor: Muž i žena imaju uzejamne bračne obaveze i prava od kojih je intimni odnos među najvažnijim, s obzirom da je intimni odnos: najbolja preventiva protiv nemorala, njime se postiže ahiretska nagrada (Vidi: Sahihu Muslim, ”Kitabuz-zekat”, br. 1006.), to je prirodni način sticanja potomstva, zaštite zdravlja i korisna preventiva od mnogih bolesti.

Zbog ovih činjenica svjestan musliman i muslimanka će nastojati da svoju obavezu prema mužu, odnosno supruzi, u tom pogledu, savjesno izvrše.

Imajući u vidu da je supruzi tu obavezu lakše izvršiti, njena odgovornost je veća i, vjerovatno zbog te činjenice, Allah, dž.š, je odredio da suprugu, ukoliko bez razloga odbije svoga muža, meleki proklinju sve do sabaha. (Vidi: Sahihul-Buhari, ”Kitabun- nikah”, br. 5193.)

U isto vrijeme i muž treba da zna da je pastir u svojoj kući i odgovoran za svoje stado, te da, kada udovolji svoju potrebu ne treba napuštati svoju suprugu dok i ona ne udovolji svoju.

Oboje, muž i supruga, trebaju znati da Allah, dž.š, ne opterećuje čovjeka onim što nije u stanju.

On kaže: ”Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih…” (El-Bekare, 286.) Prema tome, ukoliko supruga ima opravdan razlog, kao što je teško duševno stanje ili tjelesna bolest, muž je ne smije prisiljavati na intimni odnos.

Ukoliko bi je na to prisilio i time joj nanio štetu bio bi griješan, jer je Poslanik, s.a.v.s, rekao: ”Nema nanošenja štete niti uzvraćanja štetom.” (Ibn Madže, Sunen, ”Kitabul-ahkam”, br. 2332.) Svjestan muž i svjesna supruga imaju uvijek razumijevanja jedno za drugo i pokušavaju usrećiti drugu stranu, shvatajući to kao obavezu koja proizilazi iz kur‘anskih poruka: ”S njima lijepo živite…” (En-Nisa, 19.)

”One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti…” (El-Bekare, 228.) Na kraju, savjetujem vam da ne odbijate svoga muža koliko je to moguće, a vašem mužu skrećem pažnju na to da depresivno stanje ili bolest može biti opravdani razlog da žena izbjegava intimni odnos, a Allah, dž.š, najbolje zna.

Dr. Šukri Ramić

You may also read!

Covjek Koji Se Stidio Svoje Supruge

Savjetujem vam da pročitate jer ćete naći pouku: Čovjek koji se stidio svoje supruge

Ovaj događaj nam je ispričao poznati kardiolog dr. Halid El Džebir. Priču nam je prenio na jednom od svojih

Read More...
Prijatelji Kajanje Roditelji

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im roditelji, kako se kaju… Stoga, pročitajte šta možemo uraditi za njih

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im umru otac ili majka, kako se kaju zbog određenih propuštenih postupaka dobročinstva

Read More...
JaSamSe Pobulila

“Ja sam se ‘pobulila’, pa gdje ću preuzet novac? Gdje ja da se obratim da dobijem pare?”

Taj telefon,čitav dan zvoni i veza se prekida nakon što se javim.Uh…Pomalo gubim strpljenje ali sama sebe korim i

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!