Da li sam dužna da se odazovem mužu u bračnu postelju ukoliko sam u depresivnom stanju ili bolesna?

In Islamski brak i porodica
Glavobolja BracnaPostelja

Odgovor: Muž i žena imaju uzejamne bračne obaveze i prava od kojih je intimni odnos među najvažnijim, s obzirom da je intimni odnos: najbolja preventiva protiv nemorala, njime se postiže ahiretska nagrada (Vidi: Sahihu Muslim, ”Kitabuz-zekat”, br. 1006.), to je prirodni način sticanja potomstva, zaštite zdravlja i korisna preventiva od mnogih bolesti.

Zbog ovih činjenica svjestan musliman i muslimanka će nastojati da svoju obavezu prema mužu, odnosno supruzi, u tom pogledu, savjesno izvrše.

Imajući u vidu da je supruzi tu obavezu lakše izvršiti, njena odgovornost je veća i, vjerovatno zbog te činjenice, Allah, dž.š, je odredio da suprugu, ukoliko bez razloga odbije svoga muža, meleki proklinju sve do sabaha. (Vidi: Sahihul-Buhari, ”Kitabun- nikah”, br. 5193.)

U isto vrijeme i muž treba da zna da je pastir u svojoj kući i odgovoran za svoje stado, te da, kada udovolji svoju potrebu ne treba napuštati svoju suprugu dok i ona ne udovolji svoju.

Oboje, muž i supruga, trebaju znati da Allah, dž.š, ne opterećuje čovjeka onim što nije u stanju.

On kaže: ”Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih…” (El-Bekare, 286.) Prema tome, ukoliko supruga ima opravdan razlog, kao što je teško duševno stanje ili tjelesna bolest, muž je ne smije prisiljavati na intimni odnos.

Ukoliko bi je na to prisilio i time joj nanio štetu bio bi griješan, jer je Poslanik, s.a.v.s, rekao: ”Nema nanošenja štete niti uzvraćanja štetom.” (Ibn Madže, Sunen, ”Kitabul-ahkam”, br. 2332.) Svjestan muž i svjesna supruga imaju uvijek razumijevanja jedno za drugo i pokušavaju usrećiti drugu stranu, shvatajući to kao obavezu koja proizilazi iz kur‘anskih poruka: ”S njima lijepo živite…” (En-Nisa, 19.)

”One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti…” (El-Bekare, 228.) Na kraju, savjetujem vam da ne odbijate svoga muža koliko je to moguće, a vašem mužu skrećem pažnju na to da depresivno stanje ili bolest može biti opravdani razlog da žena izbjegava intimni odnos, a Allah, dž.š, najbolje zna.

Dr. Šukri Ramić

You may also read!

Otac TriKcerke

Otac za bajram umjesto kćerkama, zadnje tri marke dao prosjaku. Kasnije se desilo čudo:

Bajram mubarek babo!!,- gurale su se tri kćerkice na vratima koja će prva poljubiti oca koji je upravo došao

Read More...
Kcerka PlacBajram

Obavezno pročitajte! Sva djeca obukla novu odjeću za Bajram, a ona kćerka vladara u oskudnoj odjeći

Spominje se da je jedanput, za vrijeme Bajrama, kćerkica Omera ibn Abdul-Aziza ušla kod babe plačući. Omer ibn Abdul-Aziz

Read More...
Ispravno ObucenHidzab

Za sestre – Ako ispunjavate ove uvjete, onda ste ispravno obukle hidžab:

Uvjeti vezani za oblačenje hidžaba: Prema Kur’anu i sunnetu, postoji šest osnovnih kriterijuma da bi oblačenje bilo ispravno: Obima

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!