Prva ulica sa nazivom “Bošnjak” u Americi

In Vijesti
bosniak ln. ulica bosnjak amerika

U julu mjesecu 2017. godine Islamski Kulturni Centar “Bošnjak“ iz Des Moines, IA je aplicirao kod Dallas County za  dobijanje dozvole imenovanja ulice koja povezuje vakufski kompleks “Es-Selam“, koji je u vlasništvu IKC “Bošnjak“. sa magistralnim putem 141. Bilo je potrebno nekoliko mjeseci da se kroz administrativne procedure naziv ulice ,”BOSNIAK LANE“, uvrsti u registar i stekne mogućnost postavljanja naziva ulice pored magistralnog puta 141. Ovo je ujedno, koliko je nama poznato prvi naziv ulice, sa nazivom “Bosniak” u cijeloj Americi. U subotu 24. februara 2018. godine, grupa aktivnih članova džemata ,”Bošnjak“, donijela je tablu sa natpisom ulice “Bosniak Ln” na Vakufski kompleks, kako bi se ista mogla instalirati.

Džemat  IKC „Bošnjak“ od 2005. godine radi na izgradnji Prve džamije u Des Moines, IA. Vakufski kompleks ima 120 dunuma zemlje, a na njemu je do sada uspostavljeno prvo muslimansko mezarje, sagrađena gasulhana sa mesdžidom i pratećim prostorijama za što efikasnije vođenja mezarja i gasulhane.

Noć vakifa

Prošle godine krenula je izgradnja džamije “Es-Selam“, i do sada je završena prva faza izgradnje prvog sprata, na kojem se nalaze učionice, multifunkicionalna sala i kuhinja.U 2018. godini plan je da se završi drugi sprat na kojem se nalazi prostor za klanjanje, abdesthane, kancelarija i bibiloteka i sagradi krov sa centralnom kupolom. Sve ove aktivnosti su produkt želje i nijeta našeg imana, koji žudi da ugleda svjetlo džamije, ugleda svjetlo kandilja na minaretu i čuje ezan sa džamije “Es-Selam”, kako bi duša osjetila selamet i smiraj.

Ove godine polaznici škole Kur'ana Časnog, završili su hatmu koja će se 6. aprila 2018. godine pokloniti svim dosadašnjim vakifima ove džamije. Ovim su ujedno dokazali da su spremni da preuzmu emanet da će svake godine proučiti Kur'an Časni za vakife džamije „Es-Selam“.

Dana 7. aprila 2018. godine biće održan program „Noć Vakifa“ sa svečanom večerom i nastavkom donatorske akcije za izgradnju naše džamije.Za sve vakife na donatorskoj akciji biće uručeni suveniri sa slikom džamije Es-Selam i adresom : 17630 Bosniak Ln, Granger, IA 50109

Budite i Vi dio porodice vakifa Prve džamije ,”Es-Selam“.

Des Moines amerika usa Des Moines ulica bosnjak amerika usa Des Moines usa amerika bih bosnjak

You may also read!

Covjek Koji Se Stidio Svoje Supruge

Savjetujem vam da pročitate jer ćete naći pouku: Čovjek koji se stidio svoje supruge

Ovaj događaj nam je ispričao poznati kardiolog dr. Halid El Džebir. Priču nam je prenio na jednom od svojih

Read More...
Prijatelji Kajanje Roditelji

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im roditelji, kako se kaju… Stoga, pročitajte šta možemo uraditi za njih

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im umru otac ili majka, kako se kaju zbog određenih propuštenih postupaka dobročinstva

Read More...
JaSamSe Pobulila

“Ja sam se ‘pobulila’, pa gdje ću preuzet novac? Gdje ja da se obratim da dobijem pare?”

Taj telefon,čitav dan zvoni i veza se prekida nakon što se javim.Uh…Pomalo gubim strpljenje ali sama sebe korim i

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!