Da li se prima pokajanje osobe, koja je cijeli život nepokorna Allahu, kada sazna da je teško bolesna?

In Pitanja i odgovori
Pokajanje Bolest

Pitanje: Moje pitanje je hipotetičko, ako osoba koja nije bila u namazu i ostalim Allahovim dž. š. farzovima, sazna da je teško bolesna, ali neće umrijeti barem još 10 godina recimo, i odmah se pokaje kad sazna za bolest a ima još recimo 10-tak godina života po nekim medicinskim procjenama, da li se kasno pokajala Allahu dž. š.?

Jer čini mi se da se pokajanje ne prima pred smrt. Da li je saznanje o smrtnoj bolesti pred smrt pokajanje ili nije i prima li se ovo pokajanje i usmjeravanje na Pravi put?
Molim vas da ovo pitanje ozbiljno pročitate i da mi ozbiljno odgovorite jer, ne daj Bože, može biti potrebno.

Odgovor: Bolest koja traje duže od jedne godine ne smatra se smrtnom bolešću bez obzira kako teška bila. Pokajanje se prima i u smrtnoj bolesti sve do pred same smrtne muke i izlazak duše iz tijela.

No to nije razlog da neko odgađa s teobom i pokajanjem, jer smrt može nastupiti iznenada, a ne znamo da li ćemo uspjeti pokajati se na samrtnoj postelji. Niko ne može znati niti biti siguran da će biti živ tokom slijedećih nekoliko minuta, a kamoli godina. Ne znamo da li će nam se Allah smilovati i teobu nam uopće omogućiti. Zato s pokajanjem treba požuriti. To što je osoba oboljela od bolesti od koje se obično umire, pa makar i tokom mjeseci ili godina, nije zapreka za primanje pokajanja.

Uzvišeni u Kur’anu kaže: “Allah prima pokajanje samo od onih koji učine kakvo hrđavo djelo iz lahkomislenosti, i koji se ubrzo pokaju; njima će Allah oprostiti.- A Allah sve zna i mudar je.

Uzaludno je kajanje onih koji čine hrđava djela, a koji, kad se nekom od njih približi smrt, govore: “Sad se zaista kajem!” a i onima koji umru kao nevjernici. Njima smo bolnu kaznu pripremili.” (En-Nisa’, 17-18)

Na pitanje odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice

You may also read!

Covjek Koji Se Stidio Svoje Supruge

Savjetujem vam da pročitate jer ćete naći pouku: Čovjek koji se stidio svoje supruge

Ovaj događaj nam je ispričao poznati kardiolog dr. Halid El Džebir. Priču nam je prenio na jednom od svojih

Read More...
Prijatelji Kajanje Roditelji

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im roditelji, kako se kaju… Stoga, pročitajte šta možemo uraditi za njih

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im umru otac ili majka, kako se kaju zbog određenih propuštenih postupaka dobročinstva

Read More...
JaSamSe Pobulila

“Ja sam se ‘pobulila’, pa gdje ću preuzet novac? Gdje ja da se obratim da dobijem pare?”

Taj telefon,čitav dan zvoni i veza se prekida nakon što se javim.Uh…Pomalo gubim strpljenje ali sama sebe korim i

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!