Da li se prima pokajanje osobe kada sazna da je teško bolesna, a koja je cijeli život nepokorna Allahu?

In Pitanja i odgovori
Pokajanje Bolest

Pitanje: Moje pitanje je hipotetičko, ako osoba koja nije bila u namazu i ostalim Allahovim dž. š. farzovima, sazna da je teško bolesna, ali neće umrijeti barem još 10 godina recimo, i odmah se pokaje kad sazna za bolest a ima još recimo 10-tak godina života po nekim medicinskim procjenama, da li se kasno pokajala Allahu dž. š.?

Jer čini mi se da se pokajanje ne prima pred smrt. Da li je saznanje o smrtnoj bolesti pred smrt pokajanje ili nije i prima li se ovo pokajanje i usmjeravanje na Pravi put?
Molim vas da ovo pitanje ozbiljno pročitate i da mi ozbiljno odgovorite jer, ne daj Bože, može biti potrebno.

Odgovor: Bolest koja traje duže od jedne godine ne smatra se smrtnom bolešću bez obzira kako teška bila. Pokajanje se prima i u smrtnoj bolesti sve do pred same smrtne muke i izlazak duše iz tijela.

No to nije razlog da neko odgađa s teobom i pokajanjem, jer smrt može nastupiti iznenada, a ne znamo da li ćemo uspjeti pokajati se na samrtnoj postelji. Niko ne može znati niti biti siguran da će biti živ tokom slijedećih nekoliko minuta, a kamoli godina. Ne znamo da li će nam se Allah smilovati i teobu nam uopće omogućiti. Zato s pokajanjem treba požuriti. To što je osoba oboljela od bolesti od koje se obično umire, pa makar i tokom mjeseci ili godina, nije zapreka za primanje pokajanja.

Uzvišeni u Kur’anu kaže: “Allah prima pokajanje samo od onih koji učine kakvo hrđavo djelo iz lahkomislenosti, i koji se ubrzo pokaju; njima će Allah oprostiti.- A Allah sve zna i mudar je.

Uzaludno je kajanje onih koji čine hrđava djela, a koji, kad se nekom od njih približi smrt, govore: “Sad se zaista kajem!” a i onima koji umru kao nevjernici. Njima smo bolnu kaznu pripremili.” (En-Nisa’, 17-18)

Na pitanje odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice

You may also read!

Otac TriKcerke

Otac za bajram umjesto kćerkama, zadnje tri marke dao prosjaku. Kasnije se desilo čudo:

Bajram mubarek babo!!,- gurale su se tri kćerkice na vratima koja će prva poljubiti oca koji je upravo došao

Read More...
Kcerka PlacBajram

Obavezno pročitajte! Sva djeca obukla novu odjeću za Bajram, a ona kćerka vladara u oskudnoj odjeći

Spominje se da je jedanput, za vrijeme Bajrama, kćerkica Omera ibn Abdul-Aziza ušla kod babe plačući. Omer ibn Abdul-Aziz

Read More...
Ispravno ObucenHidzab

Za sestre – Ako ispunjavate ove uvjete, onda ste ispravno obukle hidžab:

Uvjeti vezani za oblačenje hidžaba: Prema Kur’anu i sunnetu, postoji šest osnovnih kriterijuma da bi oblačenje bilo ispravno: Obima

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!