Nakon koverata, sada se ukida i pravljenje hrane nakon dženaze, osim u jednoj situaciji:

In Islamski tekstovi, Propisi
Dzenaze Hrana Koverte

Portal “Krajina” nedavno je pisao o tome da je reisu-l-ulema Kavazović zabranio davanje koverti hodžama nakon dženaze i naglasio da će se i to od sada smatrati mitom.

Želimo napomenuti da je ova preporuka stigla na adrese svih hodža u Bosni i Hercegovini i da još nismo imali slučaj da je neki od hodža to spomenuo svojim džematlijama, što dovoljno govori u kakvoj to sredini živimo.

Nakon našeg članka, stigla je i jedna preporuka od Vijeća muftija, a upućena je svim pripadnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Naime, radi se o tome da Vijeće muftija poziva sve članove Islamske zajednice (imame, muallime, profesore…) da upute džematlije ka pridržavanju islamske tradicije Bošnjaka o ne priređivanju jemeka (jela) u kući umrle osobe nakon dženaze.

Oni poručuju da se jelo može ponuditi samo musafirima koji na dženazu dođu izdaleka, ali da je i tada bolje da im hranu ponudi rodbina i komšije, a ne porodica umrle osobe.

You may also read!

Otac TriKcerke

Otac za bajram umjesto kćerkama, zadnje tri marke dao prosjaku. Kasnije se desilo čudo:

Bajram mubarek babo!!,- gurale su se tri kćerkice na vratima koja će prva poljubiti oca koji je upravo došao

Read More...
Kcerka PlacBajram

Obavezno pročitajte! Sva djeca obukla novu odjeću za Bajram, a ona kćerka vladara u oskudnoj odjeći

Spominje se da je jedanput, za vrijeme Bajrama, kćerkica Omera ibn Abdul-Aziza ušla kod babe plačući. Omer ibn Abdul-Aziz

Read More...
Ispravno ObucenHidzab

Za sestre – Ako ispunjavate ove uvjete, onda ste ispravno obukle hidžab:

Uvjeti vezani za oblačenje hidžaba: Prema Kur’anu i sunnetu, postoji šest osnovnih kriterijuma da bi oblačenje bilo ispravno: Obima

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!