Ovo niste znali o Salahudinu Ejjubiju – Mudžahid koji nije znao za pesimizam i očaj

In Historija Islama
Salahudin Ejjubi Ocaj

Salahuddin Ejjubi je i prije Bitke na Hittinu predvodio mnoge teške bitke u kojima je njegova vojska doživljavala poraze i bježala sa bojnog polja. U tolikoj mjeri da se, u bici za Ramlu, Sallahudin Ejjubi ostao boriti protiv krstaša sa svega pet svojih konjanika. U toj bici Sallahudin je bio teško ranjen nakon što ga je jedan krstaški vojnik udario sabljom po bedru. Njegov konj pobjegao je sa ranjenim Salahuddinom sa bojnog polja, dok se ostatak njegove desetkovane vojske obreo u Kairu.

No, slavni muslimanski vojskovođa i istinski mudžahid nije očajavao zbog svoga stanja, niti je plakao nad svojom vojskom koja je pretrpjela jedan od najtežih poraza od dolaska križara na Bliski istok.

Nakon toga Salahuddin je zaliječio ranu, ali je ostao hrom u ranjenu nogu. Međutim, to ga nije spriječilo ni zaustavilo u njegovoj borbi. Ponovo je mobilizirao i podigao vojsku protiv krstaša i ponovo je doživio poraz u mjestu Afula (danas grad u Palestini koji je osnovan 1925. godine kao prvo urbano naselje za Židove u dijelu okupirane Palestine).

Da li je Salahuddin nakon toga pao u očaj? Nikako! On ni tada nije odustao. Bio je prisiljen da potpiše primirje, ali je bio ubijeđen u konačni uspjeh i pobjedu. Prenosi se da je nakon poraza od krstaša kod Ramle, Salahuddin upitao svoga šejha: ”Kako je moguće da je moj konj pobjegao sa bojnog polja, a nikada prije nije to učinio?”

Šejh mu je odgovorio: ”Allah želi da ti ostvariš ono što nikom prije tebe nije pošlo za rukom. Zbog toga te je ostavio u životu na taj način što je tvoj konj, noseći te ranjenog, pobjegao sa bojnog polja.”

I nastavio je Salahuddin Ejjubi da se bori protiv krstaša, da pobjeđuje i gubi, sve dok mu Allah nije omogućio da ostvari svoj san i da kuša slatke i ukusne plodove veličanstvene pobjede u Bici na Hittinu (3-4. jula, 1187. god.) kada je oslobodio Kuds od krstaša.

Salahuddin Ejjubi je bio velik i dostojanstven i poslije pobjeda i poslije poraza, jer on nikada nije odustao od svoga sna i svoga glavnog cilja – oslobađanje Kudsa od krstaša.

Stoga, ne odustajmo i ne očajavajmo bez obzira na trenutne poraze i težinu situacije. Jer, pravi poraz dolazi tek sa pesimizmom i očajem.

saff.ba

You may also read!

Covjek Koji Se Stidio Svoje Supruge

Savjetujem vam da pročitate jer ćete naći pouku: Čovjek koji se stidio svoje supruge

Ovaj događaj nam je ispričao poznati kardiolog dr. Halid El Džebir. Priču nam je prenio na jednom od svojih

Read More...
Prijatelji Kajanje Roditelji

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im roditelji, kako se kaju… Stoga, pročitajte šta možemo uraditi za njih

Često čujemo naše prijatelje, nakon što im umru otac ili majka, kako se kaju zbog određenih propuštenih postupaka dobročinstva

Read More...
JaSamSe Pobulila

“Ja sam se ‘pobulila’, pa gdje ću preuzet novac? Gdje ja da se obratim da dobijem pare?”

Taj telefon,čitav dan zvoni i veza se prekida nakon što se javim.Uh…Pomalo gubim strpljenje ali sama sebe korim i

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Oo !!