Zlatni Nakit
ZlatniNakit

Zbog čega muškarci ne smiju nositi zlatni nakit? (Ovo je najbolji odgovor)

Pitanje: U čemu leži mudrost zabrane da muškarci nose zlatni nakit?

Odgovor: Znajte, a neka znaju i svi oni koji će pročitati odgovor na ovo pitanje, da je mudrost izricanja islamskih propisa to što su ih izrekli Allah, dželle šanuhu, i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Gospodar je rekao: “Kad Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svom nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravog puta” (el-Ahzab, 36).

Svakom onom ko nas upita zbog čega je to i to obaveza, ili zašto je to i to zabranjeno, odgovorit ćemo: “To je obaveza, ili zabranjeno je zato što su Allah, dželle šanuhu, i Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekli tako i tako.” I to je dovoljno svakom vjerniku. Kad je neka žena upitala Aišu, radijallahu anha: “Zbog čega žena mora napostiti dane ramazana koje propusti tokom mjesečnog pranja, a ne mora naklanjati namaze koje tad propusti?”, ona je odgovorila: “Imale bismo mjesečno pranje, pa bi nam bilo naređivano da napostimo propuštene dane, a ne bi nam se zapovijedalo da naklanjamo izostavljene namaze”  (el-Buhari, 321, i Muslim, 335).

Ipak, nema smetnje u tome da se obveznik raspituje o povodu i mudrosti donošenja određenog propisa, tim prije jer pomoću toga može učvrstiti vjerovanje i uvjerenost u veličinu šerijata, kao što mu to može pomoći da analogno tom propisu, za koji postoji šerijatski tekst, izvede neki drugi propis. Eto to su tri koristi koje donosi upućenost u povod i mudrost izricanja određenog propisa.

Kao odgovor na postavljeno pitanje možemo reći da se u pouzdanim predanjima kaže da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio nošenje zlatnog nakita muškarcima, a ne ženama. Zlato je najvredniji nakit kojim se osoba može ukrasiti, a muškarac nije stvoren da bi se ukrašavao, to jest on, jer je muževan i potpun, nema potrebe da se nečim upotpunjuje, uljepšava i skreće nečiju pažnju na sebe, za razliku od žene. Valja znati da ukrašavanje žene zlatnim nakitom u braku, dovodi do sreće. Opisujući žene, Allah, dželle šanuhu, rekao je: “Zar one koje u ukrasima rastu i koje su u prepirci bespomoćne?” (ez-Zuhruf, 18)

Koristim se ovom prilikom da onim muškarcima što nose zlatni nakit kažem da su neposlušni Svevišnjem Allahu i Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i da su se poistovijetili sa ženama, te da, noseći zlatni nakit, na sebi drže džehennemsku žeravicu, kako se to kaže u pouzdnanom hadisu. Eto, neka se zato pokaju Uzvišenom Allahu! A ako hoće, mogu mimo zlata nositi i srebreni nakit u okvirima šerijata, kao i nakit od drugih metala, pod uvjetom da ne pretjeruju u tome.

Šejh Muhammed b. Usejmin

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Muž joj se nije ‘približio’ godinama, sve dok se nije oslobodila ovog prokletog nakita

Prije nego što počnete čitati ovaj tekst, pogledajte imate li na sebi šta od nakita …

error: Oo !!